Sernik z gruszkami i kruszonką
Zapraszamy na wyjątkowe kulinarne doświadczenie, jakim jest przepis na sernik z gruszkami i kruszonką. To prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie klasyczne smaki delikatnego serka z subtelnością gruszek i chrupiącą kruszonką. Ten deser promieniuje prostotą i elegancją, oferując jednocześnie niezapomniany smak. Świeże gruszki dodają mu delikatności, a chrupiąca kruszonka przeciwwagę dla aksamitnej faktury sera. Sernik z gruszkami to doskonały wybór na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, czy ważne uroczystości. Idealny na każdą porę roku – ciepły, kremowy sernik jest tak samo pyszny na jesiennym picnicu, jak i przy zimowym kominku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kruche
- 3 szklanki mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Ser
- 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe
- Piana
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu
Sernik z gruszkami i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Ciasto kruche- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia.
- Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami.
- 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto kruche z lodówki pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno dokładnie uciskając, aby powstała jednolita warstwa.
-
2.
Ser- Masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę, dodawać po łyżce sera cały czas miksując.
- Wrzucać po jednym całym jajku, następne dodawać dopiero jak wchłonie się poprzednie – po ok. 30 sekundach.
- Na koniec wymieszać z budyniem.
- Gruszki pokroić w kostkę i wymieszać z masą serową. Wyłożyć ser na kruche ciasto.
- Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gładka.
- Pianę wyłożyć na ser.
- Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach prosto na pianę z białek.
- Piec 50 minut w temperaturze 180 st.C.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Sernik z gruszkami i kruszonką – dodatkowe informacje
Jest to porcja na dużą blachę 40/25 cm, ale ja piekłam w mniejszej i ciasto wyszło dość wysokie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z frużeliną wiśniową
Następny przepis: Sernik z gorzką czekoladą