Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką

Zanurz się w słodki świat domowych wypieków z naszym przepisem na sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką. Ten kremowy deser to prawdziwe ukojenie dla podniebienia. Świeżość brzoskwiń doskonale kontrastuje z gładkością sera, a delikatna pianka budyniowa dodaje całości lekkości. Sernik z brzoskwiniami i budyniem to propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki, ale nie boją się również nowatorskich połączeń. Idealny na podwieczorek, deser po obiedzie czy na specjalne okazje. Sprawdzi się zarówno w domu, jak i na eleganckich przyjęciach. Przygotuj składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem tego wyjątkowego sernika.

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szklanki mąki pszennej

    1 szklanka cukru pudru

    25 dag masła lub margaryny

    4 żółtka

    2 łyżki śmietany 12 %

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Masa serowa:

    1 kg sera na sernik (ja użyłam gotowego w wiadereczku)

    1 szklanka cukru

    15 dag masła lub margaryny

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru)

    2 całe jajka

    2 żółtka

  • Pianka:

    4 białka

    pół szklanki cukru

    2 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy, bez cukru)

  • dodatkowo:

    1 puszka brzoskwiń w syropie

    1-2 łyżki bułki tartej

    mąka do podsypania stolnicy

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką – jak zrobić?

  1. 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą.
  2. 2.
    Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  3. 3.
    Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i żółtka, dokładnie utrzeć, następnie dodać proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dobrze utrzeć.
  4. 4.
    Na ciasto wyłożyć masę serową.
  5. 5.
    Brzoskwinie dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki, następnie ułożyć na masie serowej.
  6. 6.
    Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie wsypać budynie w proszku i dokładnie wymieszać.
  7. 7.
    Na brzoskwinie wyłożyć piankę budyniową. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub skubać małe kawałeczki na piankę budyniową.
  8. 8.
    Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wystudzić.

Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką – dodatkowe informacje

Ser należy zmielić dwa lub trzy razy. Jeżeli używamy sera wiaderka, nie mielimy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z brzoskwiniami wg Ewy
Następny przepis: Sernik z czereśniami lub wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode