Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką
Zanurz się w słodki świat domowych wypieków z naszym przepisem na sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką. Ten kremowy deser to prawdziwe ukojenie dla podniebienia. Świeżość brzoskwiń doskonale kontrastuje z gładkością sera, a delikatna pianka budyniowa dodaje całości lekkości. Sernik z brzoskwiniami i budyniem to propozycja dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki, ale nie boją się również nowatorskich połączeń. Idealny na podwieczorek, deser po obiedzie czy na specjalne okazje. Sprawdzi się zarówno w domu, jak i na eleganckich przyjęciach. Przygotuj składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem tego wyjątkowego sernika.
admin
Składniki:
- Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 łyżki śmietany 12 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa:
1 kg sera na sernik (ja użyłam gotowego w wiadereczku)
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe na pół litra mleka każdy (bez cukru)
2 całe jajka
2 żółtka
- Pianka:
4 białka
pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy, bez cukru)
- dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w syropie
1-2 łyżki bułki tartej
mąka do podsypania stolnicy
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką – jak zrobić?
-
1.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 24 cm x 35 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć bułką tartą. -
2.
Blaszkę z ciastem i pozostałe ciasto włożyć do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. -
3.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i żółtka, dokładnie utrzeć, następnie dodać proszek do pieczenia, budynie w proszku i ser, wszystko dobrze utrzeć. -
4.
Na ciasto wyłożyć masę serową. -
5.
Brzoskwinie dokładnie odsączyć i pokroić na małe kawałki, następnie ułożyć na masie serowej. -
6.
Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie wsypać budynie w proszku i dokładnie wymieszać. -
7.
Na brzoskwinie wyłożyć piankę budyniową. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce lub skubać małe kawałeczki na piankę budyniową. -
8.
Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wystudzić.
Sernik z brzoskwiniami z budyniową pianką – dodatkowe informacje
Ser należy zmielić dwa lub trzy razy. Jeżeli używamy sera wiaderka, nie mielimy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: sernik z brzoskwiniami wg Ewy
Następny przepis: Sernik z czereśniami lub wiśniami