Sernik z brzoskwiniami i koksem
Składniki:
- Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 18 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Składniki masy serowej:
- 1 kg sera półtłustego mielonego (preferuję z Czarnkowa)
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1½ szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 aromat waniliowy
- Składniki warstwy brzoskwiniowo – bezowej:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 6 białek
- 1½ szklanki cukru pudru
- 5 – 10 dag wiórek kokosowych
- łyżka masła
Sernik z brzoskwiniami i koksem – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie kruchego ciasta:Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28 x 40 cm.
-
2.
Wykonanie warstwy serowej:Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat waniliowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 – 50 minut.
-
3.
Przygotowanie kokosowych wiórków:Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy wiórki kokosowe. Lekko rumienimy je, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Studzimy.
-
4.
Wykonanie warstwy brzoskwiniowo-bezowej:Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Białka (6) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik z brzoskwiniami i koksem to pyszna i delikatna w smaku słodkość. Przygotowanie tego ciasta krok po kroku jest proste i daje niesamowite efekty. Gotuj z koksem i stwórz wyjątkowy sernik dla swojej rodziny i przyjaciół.
xxxx – dodatkowe informacje
Ja zawsze dodaję sery z kostki zmielone, tłuste lub półtłuste z Czarnkowa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście