Sernik z brzoskwiniami i koksem

Sernik z brzoskwiniami i koksem

Zadbaj o niezapomniane doznania smakowe, serwując swoim bliskim oryginalny sernik z brzoskwiniami i koksem. Zaskocz wszystkich niebanalnym połączeniem składników i daj się porwać niecodziennej kulinarnie przygodzie. Twój sernik nabierze nowego, wyrazistego smaku dzięki dodatku koku, który idealnie komponuje się z delikatnym serem i słodkimi brzoskwiniami. Ta wyjątkowa interpretacja tradycyjnego sernika przyciągnie uwagę zarówno miłośników słodkich deserów, jak i szukających nowych smaków kulinarnych odkrywców. Sernik z brzoskwiniami i koksem jest doskonałym rozwiązaniem na spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół. Zainspiruj się i gotuj z koksem!

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 18 dag masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki masy serowej:
  • 1 kg sera półtłustego mielonego (preferuję z Czarnkowa)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 aromat waniliowy
  • Składniki warstwy brzoskwiniowo – bezowej:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 6 białek
  • 1½ szklanki cukru pudru
  • 5 – 10 dag wiórek kokosowych
  • łyżka masła

Sernik z brzoskwiniami i koksem – jak zrobić?

  1. 1.
    Wykonanie kruchego ciasta:

    Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami cukier puder, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 30 minut, po czym równomiernie rozwałkowujemy na dnie formy o wym. 28 x 40 cm.

  2. 2.
    Wykonanie warstwy serowej:

    Jajka, żółtka i cukier puder ucieramy do białości. Dodajemy budynie z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami ser. Gdy masa stanie się gęsta rozrzedzamy mlekiem i miksujemy, dodając pozostały ser. Wlewamy resztę mleka porcjami i dalej miksujemy do chwili uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Na końcu dodajemy olej i aromat waniliowy. Masa serowa powinna być rzadka. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 45 – 50 minut.

  3. 3.
    Przygotowanie kokosowych wiórków:

    Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy wiórki kokosowe. Lekko rumienimy je, a następnie dodajemy łyżeczkę cukru pudru. Studzimy.

  4. 4.
    Wykonanie warstwy brzoskwiniowo-bezowej:

    Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na małe kawałki. Białka (6) ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sernik wyjmujemy z piekarnika i na wierzch układamy brzoskwinie, a następnie rozprowadzamy równomiernie pianę z białek. Posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych, wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na ok. 15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik z brzoskwiniami i koksem to pyszna i delikatna w smaku słodkość. Przygotowanie tego ciasta krok po kroku jest proste i daje niesamowite efekty. Gotuj z koksem i stwórz wyjątkowy sernik dla swojej rodziny i przyjaciół.

xxxx – dodatkowe informacje

Ja zawsze dodaję sery z kostki zmielone, tłuste lub półtłuste z Czarnkowa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką
Następny przepis: Sernik z brzoskwiniami na ciemnym cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode