Sernik z białą czekoladą i chałwą

Sernik z białą czekoladą i chałwą

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na wyjątkowy sernik chałwowy z białą czekoladą. Te dwie składniki idealnie komponują się ze sobą, tworząc niesamowicie kuszący smak, który przykuje uwagę każdego łasucha. Sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów, a połączenie go z białą czekoladą i chałwą nadaje mu oryginalnej nuty smakowej. Kompozycja ta jest perfekcyjnym połączeniem delikatnej słodyczy białej czekolady i miękkiej tekstury chałwy. Przygotowanie tego deseru to prawdziwa przygoda kulinarna, która kończy się jednym z najsmaczniejszych serników, jakie kiedykolwiek jedliście.

Składniki:

  • Spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
  • Masa serowa:
  • 900 g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie, można zastąpić gotowym twarogiem z wiaderka (np. z Piątnicy, „Mój ulubiony” z Wielunia, Pilos z Lidla)
  • 300 g białej czekolady dobrej jakości
  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru (lub odrobinę więcej, jeśli lubicie bardzo słodkie serniki)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
  • 250 g chałwy, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem (używałam chałwy waniliowej)
  • opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można pominąć, masa wychodzi wtedy bardziej kremowa)
  • Polewa:
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • Dodatkowo:
  • folia aluminiowa
  • odrobina kaszy manny lub bułki tartej

Sernik z białą czekoladą i chałwą – jak zrobić?

  1. 1.
    Spód:

    Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłożyć papierem do wypieków lub natłuścić masłem. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekane masło i wyrabiać palcami aż powstanie kruszonka. Dodać cukier puder, żółtka i wanilię. Szybko wyrobić ciasto. Wykleić nim spód tortownicy, wierzch wygładzić. Wstawić na 15 minut do lodówki. Podpiec ok. 10 minut w temp. 180°C (z termoobiegiem) lub 200°C na grzałce góra/dół. Wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.

  2. 2.
    Masa serowa:

    Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu posiekaną na małe kawałki czekoladę przełożyć do metalowej miski, naczynie ustawić na garnku z gotującą się/parującą wodą – wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie rozpuszczona, bo pozostawiona zbyt długo zgęstnieje). Przestudzić.

    Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. Sprawdzić czy masa serowo jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosłodzić i ponownie chwile zmiksować.

    Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).

    Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na podpieczone ciasto. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50-60 minut, do momentu gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku. Upieczony sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.

  3. 3.
    Polewa toffi:

    Na patelni lub w rondelku skarmelizować cukier – podgrzewamy go aż nabierze złotego koloru, a na wierzchu pojawią się bąbelki. Dodać masło i śmietankę, mieszając podgrzewać kilka minut aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje (będzie przypominać dość gesty sos). Odrobinę przestudzić, ale jeszcze gorącą polać wierzch sernika (polewa musi być dość gorąca, gdy będziemy wylewać ją na wierzch, bo gdy wystygnie zaczyna gęstnieć).

Sernik z białą czekoladą i chałwą – dodatkowe informacje

Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, trzeba je więc wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: sernik z białą czekoladą i karmelem
Następny przepis: sernik z białą czekoladą i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode