Sernik z bakaliami i mleczną polewą
Czas na niezapomniany, kremowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Sernik z bakaliami to słodkie połączenie tradycyjnego sernika i bogactwa bakalii. Ten przepis odznacza się swoją unikalną mleczną polewą, która dodaje deserowi dodatkowej gładkości i delikatności. Mieszanka bakalii w serniku dodaje niespodziewanego chrupkiego smaku, a zapach świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Sernik z bakaliami z mleczną polewą to doskonały wybór na każdą okazję – rodzinne spotkania, przyjęcia czy zwykłe popołudnie ze słodkim poczęstunkiem.
admin
Składniki:
- kruchy spód: 120 g masła
- 2 żółtka
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 serek mascarpone (250g)
- aromat waniliowy
- 100g dowolnych bakalii (u mnie żurawina, rodzynki i skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- ponadto: 3/4 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Sernik z bakaliami i mleczną polewą – jak zrobić?
- Kruchy spód: wszystkie składniki połączyć i chłodzić godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy (o śr.24 /24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w 180 st.
- Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, serek mascarpone, proszek budyniowy oraz aromat waniliowy. Żurawinę i rodzynki zalać wrzątkiem. Gdy napęcznieją oprószyć w dwóch łyżkach mąki i razem z połową skórki pomarańczowej dodać do masy serowej. Na końcu całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przelać na dno upieczonego kruchego ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok.60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
- Masa mleczna: w rondelku rozpuścić masło z mlekiem. Przesiać mleko w proszku z cukrem pudrem i energicznie mieszać, żeby nie było grudek (masa ma być lejąca, w razie konieczności dodać mleka). Ciepłą polewą polać wystudzony sernik i udekorować resztą skórki pomarańczowej i płatków migdałowych. Tak przygotowany sernik chłodzić w lodówce min.2 godz.
Sernik z bakaliami i mleczną polewą – dodatkowe informacje
* pozostałe białka z kruchego ciasta można dodać do białek z masy serowej
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik wylewany
Następny przepis: Sernik z białą czekoladą i chałwą