Sernik z bakaliami i mleczną polewą

Sernik z bakaliami i mleczną polewą

Czas na niezapomniany, kremowy deser, który zachwyci każdego łasucha. Sernik z bakaliami to słodkie połączenie tradycyjnego sernika i bogactwa bakalii. Ten przepis odznacza się swoją unikalną mleczną polewą, która dodaje deserowi dodatkowej gładkości i delikatności. Mieszanka bakalii w serniku dodaje niespodziewanego chrupkiego smaku, a zapach świeżo upieczonego ciasta rozniesie się po całym domu. Sernik z bakaliami z mleczną polewą to doskonały wybór na każdą okazję – rodzinne spotkania, przyjęcia czy zwykłe popołudnie ze słodkim poczęstunkiem.

Składniki:

  • kruchy spód: 120 g masła
  • 2 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • masa serowa: 1 kg sera 3-krotnie mielonego (u mnie z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 serek mascarpone (250g)
  • aromat waniliowy
  • 100g dowolnych bakalii (u mnie żurawina, rodzynki i skórka pomarańczowa, płatki migdałowe)
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki
  • ponadto: 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sernik z bakaliami i mleczną polewą – jak zrobić?

  1. Kruchy spód: wszystkie składniki połączyć i chłodzić godzinę w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy (o śr.24 /24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12 minut w 180 st.
  2. Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami ser, serek mascarpone, proszek budyniowy oraz aromat waniliowy. Żurawinę i rodzynki zalać wrzątkiem. Gdy napęcznieją oprószyć w dwóch łyżkach mąki i razem z połową skórki pomarańczowej dodać do masy serowej. Na końcu całość delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przelać na dno upieczonego kruchego ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. Piec ok.60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  3. Masa mleczna: w rondelku rozpuścić masło z mlekiem. Przesiać mleko w proszku z cukrem pudrem i energicznie mieszać, żeby nie było grudek (masa ma być lejąca, w razie konieczności dodać mleka). Ciepłą polewą polać wystudzony sernik i udekorować resztą skórki pomarańczowej i płatków migdałowych. Tak przygotowany sernik chłodzić w lodówce min.2 godz.

Sernik z bakaliami i mleczną polewą – dodatkowe informacje

* pozostałe białka z kruchego ciasta można dodać do białek z masy serowej


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik wylewany
Następny przepis: Sernik z białą czekoladą i chałwą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode