Sernik wytrawny z boczkiem

Sernik wytrawny z boczkiem

Sernik wytrawny z boczkiem to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają łączyć w jednym daniu wiele różnych smaków. Jest to przepis idealny dla osób, które szukają oryginalnych, smacznych i niebanalnych rozwiązań kulinarnych. Jednym słowem – dla prawdziwych smakoszy. Ten wykwintny sernik wytrawny z boczkiem z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnych dań. To połączenie wiejskiego, tłustego boczku i delikatnie ostrego twarogu tworzy doskonałą harmonię, która zadowoli każde podniebienie. Często podawany na ciepło, jako dodatek do ziemniaków czy warzyw, stanowi też smaczny element piknikowego koszyka. Jedno jest pewne – ten sernik wytrawny jest absolutnie smakowity i trudno mu się oprzeć!

Składniki:

  • 150 g solonych krakersów
  • 40 g roztopionego masła
  • 300 g surowego wędzonego boczku
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 gruszki
  • 150 g sera z niebieską pleśnią
  • 3 garście liści szpinaku
  • 350 g twarogu półtłustego (wiaderko)
  • 250 g sera mascarpone
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Sernik wytrawny z boczkiem – jak zrobić?

  1. Krakersy wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie wysypujemy masę krakersową i wklepujemy ją w dno formy. Wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut.
  2. Boczek kroimy w paseczki, gruszkę i ser z niebieską pleśnią w słupki, a szpinak rwiemy na mniejsze kawałki.
  3. Twaróg i mascarpone wrzucamy do szerokiej miski i przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita dodajemy pieprz, sól, a następnie wrzucamy szpinak, gruszki, boczek, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie. Całość wylewamy do tortownicy, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi.
  4. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). W połowie pieczenia posypujemy sernik płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy spróbować sernik na ciepło to przed pokrojeniem musimy odczekać co najmniej 15 minut, gdyż sernik będzie się rozpadał. Jeśli serwujemy go na zimno, to wyjmujemy go z lodówki na około 20 minut przed podaniem.

Sernik wytrawny z boczkiem – dodatkowe informacje

Zamiast boczku można użyć szynkę długo dojrzewającą albo kawałki podsmażonego fileta z indyka lub kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik wiedeński z rodzynkami i skórką pomarańczową
Następny przepis: Sernik wylewany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode