SERNIK SIOSTRY ANIELI
Zapraszamy do odkrycia klasycznego przepisu na Sernik Siostry Anieli. Ten nigdy niezawodny deser łączy w sobie tradycję i prostotę, które są powodem jego ogromnej popularności. To jedno z najbardziej uwielbianych na świecie ciast, które wiąże się z rodzinnymi wspomnieniami i smakiem domu. Siostra Aniela, znana polska kucharka, udowodniła, że przepisy tradycyjnej kuchni polskiej wciąż mają wiele do zaoferowania. Jej sernik to prawdziwe kulinarne arcydzieło, którego nie da się nie uwielbiać. Proste składniki i niepowtarzalny smak to przepis na sukces tego wspaniałego sernika. Czy jest coś lepszego niż kawałek sernika Anieli na deser?
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA CIASTO KAKAOWE
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- MASA SEROWA
- 1/5 kg. sera zmielonego
- 2 budynie waniliowe
- 8 jajek
- 3/4 kostki margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
Sernik siostry Anieli – jak zrobić?
-
Przygotowanie ciasta
- Z margaryny, mąki, jajek, kakao, proszku, cukru, zagnieść ciasto.
- Odstawić na 10 minut do lodówki.
- Ciasto podzielić na pół.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną połowę ciasta kakaowego poskubać w kopczyki i ułożyć obok siebie na blaszce.
-
Przygotowanie masy serowej
- Zmielić ser.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Ubić białka.
- Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puch.
- Dodać do sera:
- utarte żółtka
- budynie
- cukier waniliowy
- Wszystko dobrze wymieszać mikserem.
- Dodać białka i delikatnie wymieszać dużą łyżką.
- Ser wylać na ułożone kopczyki z ciasta.
- Na serze ułożyć takie same kopczyki jak na spodzie.
- Piec w temperaturze 190 stopni około 60 minut. Z termo obiegiem krócej.
Porady – dodatkowe informacje o SERNIKU SIOSTRY ANIELI
Sernik najlepiej się kroi jeśli dobrze przestygnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik puszysty z mlekiem w proszku
Następny przepis: Sernik śląski Anielka