Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną

Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną

Pyszny sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną to idealny deser na ciepłe dni. Ten orzeźwiający i lekki deser nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie jest proste, co zdecydowanie ułatwi Ci przygotowania na suto zastawiony stół. Wykwintne połączenie mającej pikantny smak porzeczki z delikatną gładkością bitej śmietany tworzy harmonijną kompozycję smaków, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika deserów. Ten sernik to również świetny sposób na zużycie zbędnej ilości porzeczek, które zalegają w naszym ogrodzie. Zachęcam do wypróbowania tego prostego, ale niezwykle smacznego przepisu.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 25 cm
  • 1 opakowanie sernika na zimno
  • 30 dag serka białego
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 1 duża łyżka żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka czerwonej porzeczki
  • 1 szklanka czarnej porzeczki
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
  • 1 galaretka o smaku czerwonej porzeczki
  • Folia spożywcza

Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. 1.

    Wykonanie: tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć dno oraz boki folią spożywczą. Żelatyny każdą ilość zalać osobno zimna wodą, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej by się żelatyna rozpuściła. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.

  2. 2.

    Porzeczki osobno z dodatkiem cukru krótko podsmażyć, dodać do każdej porcji (po połowie podanej w składnikach) przestudzonej żelatyny, wymieszać, przestudzić. Do wysokiego naczynia wlać ½ l mleka, dodać proszek sernikowy, ubijać około 5 minut. Następnie dodać serek i cukier puder – wymieszać. Na końcu dodać porcję wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Na dno wyłożyć ½ masy serowej, wyrównać, rozlać czarną porzeczkę. Schłodzić w lodówce około 3-5 minut. Potem wylać pozostałą masę serową i czerwoną porzeczkę. Schłodzić.

  3. 3.

    Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać, potem dodać porcję wystudzonej żelatyny, wymieszać, wylać na czerwone porzeczki. Schłodzić. Na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.

Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną

Porady – dodatkowe informacje:

1. do sernika na spód można dodać drobne biszkopty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort sernikowy na zimno z truskawkami
Następny przepis: Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode