Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną
Składniki:
- Tortownica o średnicy 25 cm
- 1 opakowanie sernika na zimno
- 30 dag serka białego
- 1/2 litra mleka 3,2%
- 1 duża łyżka żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody
- 1 galaretka o smaku czerwonej porzeczki
- Folia spożywcza
Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: tortownicę delikatnie natłuścić, wyłożyć dno oraz boki folią spożywczą. Żelatyny każdą ilość zalać osobno zimna wodą, odstawić do spęcznienia, następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej by się żelatyna rozpuściła. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
-
2.
Porzeczki osobno z dodatkiem cukru krótko podsmażyć, dodać do każdej porcji (po połowie podanej w składnikach) przestudzonej żelatyny, wymieszać, przestudzić. Do wysokiego naczynia wlać ½ l mleka, dodać proszek sernikowy, ubijać około 5 minut. Następnie dodać serek i cukier puder – wymieszać. Na końcu dodać porcję wystudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Na dno wyłożyć ½ masy serowej, wyrównać, rozlać czarną porzeczkę. Schłodzić w lodówce około 3-5 minut. Potem wylać pozostałą masę serową i czerwoną porzeczkę. Schłodzić.
-
3.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, wymieszać, potem dodać porcję wystudzonej żelatyny, wymieszać, wylać na czerwone porzeczki. Schłodzić. Na wierzch wylać wystudzoną galaretkę. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Sernik na zimno z porzeczkami i bitą śmietaną
Porady – dodatkowe informacje:
1. do sernika na spód można dodać drobne biszkopty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort sernikowy na zimno z truskawkami
Następny przepis: Sernik na zimno z serków homogenizowanych