Sernik na zimno z jagodami i mango
Zapraszamy na owocowy rarytas, który z pewnością ożywi każde letnie popołudnie! Sernik na zimno z jagodami i mango to propozycja dla miłośników wyjątkowych smaków. Połączenie kwaskowatych jagód i egzotycznego mango tworzy eksplozję owocowych nut, które doskonale komponują się z kremowym sernikiem. Wyjątkowość deseru podkreśla kremowy smak serka, którego tekstura sprawia, że sernik jest niezwykle delikatny. To kwintesencja lata zamknięta w jednym deserze! Jeśli chcesz zaskoczyć swoje podniebienie i uraczyć gości niebanalnym deserem, ten przepis na sernik z jagodami i mango jest właśnie dla ciebie.
admin
Składniki:
- 200 g biszkoptów w kształcie paluszków (lady fingers)
- Sernik:
- 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
- 200 ml śmietany 30%
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 1/2 łyżki żelatyny
- 200 g mrożonych lub świeżych jagód
- 250 g puree z mango
- Dodatkowo:
- 2 galaretki wiśniowe
- 100 g jagód (mrożonych lub świeżych)
- kiść bezpestkowych, zielonych winogron
Sernik na zimno z jagodami i mango – jak zrobić?
- Formę (u mnie 22 x 30 cm) wyłożyć biszkoptami. Jagody (jeśli są mrożone) odmrozić, przełożyć do miski i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody.
W dużej misce zmiksować ser z cukrem pudrem śmietaną oraz ekstraktem. Masę serową podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać jagody i połączyć całość mikserem. Cienką strużką wlać połowę rozpuszczonej żelatyny cały czas miksując. Masę serowo-jagodową przelać na biszkopty i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Drugą porcję masy serowej połączyć z pure z mango i cienką strużką wlewać pozostałą żelatynę cały czas miksując. Masę serową z mango przelać na zastygniętą masę jagodową. Wstawić do lodówki do stężenia.
- Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Na wierzchu sernika dać jagody oraz winogrona. Owoce zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik na zimno z jagodami – dodatkowe informacje
Do sernika można użyć także gotowej pulpy z mango (z puszki) lub mrożonego mango – należy je wcześniej rozmrozić i zmiksować na pure.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SERNIK NA ZIMNO Z BITĄ ŚMIETANĄ
Następny przepis: Sernik na zimno z musem brzoskwioniowym