sernik na zimno mocno cytrynowy

sernik na zimno mocno cytrynowy

Podniebny sernik na zimno mocno cytrynowy jest absolutnie nieodzowny dla miłośników orzeźwiających smaków. Wyjątkowy akcent cytrynowy dodaje sernikowi świeżości, a jednocześnie jeszcze bardziej podkreśla słodkość. Idealnym rozwiązaniem na serwowanie go będzie moment po obfitych posiłkach, kiedy wszyscy pragną czegoś lekkiego, orzeźwiającego, a zarazem satysfakcjonującego. Sernik mocno cytrynowy można również podać na pikniku, garden party czy jako deser na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Na pewno zaskoczy smakiem wszystkich, a jego delikatna – a’la orzeźwiająca – cytrynowa nuta z pewnością zachwyci.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 2 jaja
  • 12 gramów kakao
  • 65 gramów mąki pszennej tortowej
  • 60 gramów cukru
  • 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • masa serowa:
  • 250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
  • 250 gramów śmietanki kremowej 30%
  • 1,5 galaretki cytrynowej + 350 ml wrzątku
  • 3 płaskie łyżki soku z cytryny
  • cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)
  • poncz:
  • 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny
  • na górę:
  • 2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku

Sernik na zimno mocno cytrynowy – jak zrobić?

  1. Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, cały czas ucierając.
  3. Dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę.
  4. Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Wysmarować tortownicę o średnicy 22 cm tłuszczem i posypać mąką krupczatką.
  6. Wylać ciasto na tortownicę i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, aż do suchego patyczka.
  7. Ostudzić biszkopt, a następnie nasączyć go ponczem.
  8. Ubić śmietankę kremówkę na sztywno.
  9. Miksować twaróg dokładnie z sokiem z cytryny.
  10. Rozpuścić galaretki w 350 ml wrzątku i schłodzić.
  11. Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę i płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach.
  12. Jeśli potrzeba, dosypać cukru do masy serowej.
  13. Zaczekać 5 minut, a następnie wylać masę na naponczowany biszkopt.
  14. Wstawić biszkopt z masą serową do lodówki i poczekać, aż stężeje.
  15. Rozpuścić 2 galaretki w 0,6 litra wrzątku.
  16. Kiedy galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę serową i wstawić całość do lodówki, aby stężała.

Ciasto można dodatkowo ozdobić kleksem śmietany i posypać wiórkami kokosowymi.

Słowo kluczowe: sernik mocno cytrynowy

xxxx – dodatkowe informacje

Sernik na zimno mocno cytrynowy

Wiórki, które dodajemy do ciasta możemy wcześniej uprażyć na złoto na suchej patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na spodzie półkruchym
Następny przepis: Sernik na zimno na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode