sernik na zimno mocno cytrynowy
Podniebny sernik na zimno mocno cytrynowy jest absolutnie nieodzowny dla miłośników orzeźwiających smaków. Wyjątkowy akcent cytrynowy dodaje sernikowi świeżości, a jednocześnie jeszcze bardziej podkreśla słodkość. Idealnym rozwiązaniem na serwowanie go będzie moment po obfitych posiłkach, kiedy wszyscy pragną czegoś lekkiego, orzeźwiającego, a zarazem satysfakcjonującego. Sernik mocno cytrynowy można również podać na pikniku, garden party czy jako deser na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Na pewno zaskoczy smakiem wszystkich, a jego delikatna – a’la orzeźwiająca – cytrynowa nuta z pewnością zachwyci.
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 2 jaja
- 12 gramów kakao
- 65 gramów mąki pszennej tortowej
- 60 gramów cukru
- 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- masa serowa:
- 250 gramów zmielonego sera (może być wiaderkowy, dałam Ulubiony z Wielunia)
- 250 gramów śmietanki kremowej 30%
- 1,5 galaretki cytrynowej + 350 ml wrzątku
- 3 płaskie łyżki soku z cytryny
- cukier (jeśli masa wydaje Wam się za kwaśna, ja jednak już nie dawałam)
- poncz:
- 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny
- na górę:
- 2 galaretki cytrynowe + 0,6 litra wrzątku
Sernik na zimno mocno cytrynowy – jak zrobić?
- Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy, cały czas ucierając.
- Dodać kakao i zmiksować wszystko na gładką masę.
- Wsypać wiórki i delikatnie wymieszać łyżką.
- Wysmarować tortownicę o średnicy 22 cm tłuszczem i posypać mąką krupczatką.
- Wylać ciasto na tortownicę i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20-25 minut, aż do suchego patyczka.
- Ostudzić biszkopt, a następnie nasączyć go ponczem.
- Ubić śmietankę kremówkę na sztywno.
- Miksować twaróg dokładnie z sokiem z cytryny.
- Rozpuścić galaretki w 350 ml wrzątku i schłodzić.
- Do sera wymieszanego z sokiem z cytryny dodać śmietankę i płynną galaretkę, wszystko zmiksować na najwyższych obrotach.
- Jeśli potrzeba, dosypać cukru do masy serowej.
- Zaczekać 5 minut, a następnie wylać masę na naponczowany biszkopt.
- Wstawić biszkopt z masą serową do lodówki i poczekać, aż stężeje.
- Rozpuścić 2 galaretki w 0,6 litra wrzątku.
- Kiedy galaretki zaczną tężeć, wylać je na masę serową i wstawić całość do lodówki, aby stężała.
Ciasto można dodatkowo ozdobić kleksem śmietany i posypać wiórkami kokosowymi.
Słowo kluczowe: sernik mocno cytrynowy
xxxx – dodatkowe informacje
Sernik na zimno mocno cytrynowy
Wiórki, które dodajemy do ciasta możemy wcześniej uprażyć na złoto na suchej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na spodzie półkruchym
Następny przepis: Sernik na zimno na bogato