Sernik na drożdżowym cieście z kruszonką
Przedstawiamy wyjątkowy przepis na sernik na drożdżowym cieście z kruszonką. To doskonała propozycja dla miłośników klasycznych polskich smaków. Sernik składa się z delikatnego, lekko podrośniętego ciasta drożdżowego, aksamitnego sernika i chrupiącej kruszonki na wierzchu. Ten niepowtarzalny przepis to połączenie tradycyjnego sernika z elementami drożdżówki, co daje niezapomniane doświadczenie kulinarne. Idealny na rodzinne spotkania, imprezy okolicznościowe czy po prostu jako smaczny deser po obiedzie. Zachwyć swoich bliskich tym niezwykłym sernikiem na cieście drożdżowym.
admin
Składniki:
- składniki na ciasto :
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- 100 gram masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- masa serowa:
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 75 dag zmielonego półtłustego twarogu
- 1 łyżka kaszy manny
- kruszonka:
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik na drożdżowym cieście z kruszonką – jak zrobić?
- Drożdże rozrabiamy z łyżką mąki, łyżeczką cukru i 3 łyżkami ciepłego mleka, odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, całe jaja, cukier, sól, ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy. Dokładnie wyrabiamy ciasto, kiedy „odchodzi” od ręki, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozkładamy do blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Składniki masy serowej utrzeć mikserem i wyłożyć na ciasto w formie.
- Wszystkie składniki kruszonki wyrobić szybko i posypać ciasto w formie. Gotowy sernik odłożyć w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 45-50 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Sernik na drożdżowym cieście z kruszonką – dodatkowe informacje
Z tego samego ciasta zamiast sernika można zrobić drożdżowe bułki z serem lub 2 strucle serowe. Masę serową można wzbogacić rodzynkami i skórką pomarańczową. Kruszonkę można zabarwić na brązowo kakao.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na czekoladowym cieście z malinami
Następny przepis: Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką