Sernik limonkowy na zimno
Witaj miłośniku słodkości! Mamy tu prawdziwy wysyp smaków, sernik limonkowy na zimno. To kuszące połączenie kremowego sernika z subtelnym, cytrusowym akcentem limonki. Ten prosty w przygotowaniu deser jest doskonałym sposobem na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego, a jednocześnie odświeżającego. Bardzo dobrze sprawdza się jako deser po obfitej, letniej kolacji czy popołudniowa przekąska. Ten sernik nie wymaga pieczenia, dzięki czemu jest idealny na upalne dni, kiedy nie masz ochoty włączać piekarnika. Zaskocz swoich gości tym wyjątkowym deserem, który jest tak samo przyjemny dla oka, jak i dla podniebienia. 100% radości gwarantowanej!
admin
Składniki:
- 200g herbatników
- 100g masła
- 1 galaretka o kolorze żółtym (u mnie cytrynowa)
- 2 galaretki o kolorze zielonym (u mnie agrestowa)
- 600g twarogu
- 1/3 szkl. cukru
- 1 limonka
- 300g śmietany 36%
- 1 limonka
- tortownica 24 cm
- forma o kształcie kwadratu
Sernik limonkowy na zimno – jak zrobić?
- W formie lub innym płaskim naczyniu wylewamy jedną galaretkę zieloną rozpuszczoną w 2 szklankach wrzątku.
- Herbatniki rozkruszyć i połączyć z rozpuszczonym maśle.
- Przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy, lekko docisnąć i wstawić na około 30 minut do lodówki.
- W dwóch osobnych naczyniach w 100 ml wrzątku (każda galaretka w tej ilości wody rozpuszczona) rozpuszczamy galaretę żółtą i zieloną. Mieszamy i odstawiamy do stężenia.
- Ser miksujemy na gładko z cukrem i dzielimy na dwie równe porcje (każda po 300g).
- Jedną porcję sera łączymy z galaretką żółtą.
- Dodajemy do niej sok wyciśnięty z limonki.
- Mieszamy.
- Drugą porcję sera dodajemy do galaretki zielonej i mieszamy.
- Śmietanę ubijamy.
- Następnie dodajemy ją po połowie do obu mas.
- Mieszamy.
- Masę żółtą wykładamy na spód tortownicy wyłożonej herbatnikami.
- Wstawiamy do lodówki do stężenia.
- Następnie wykładamy warstwę z masą zieloną.
- Na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę galaretkę.
- Wstawiamy do lodówki, by sernik stężał.
- Podajemy na zimno.
Smacznego
Sernik limonkowy na zimno – dodatkowe informacje
Warto robić sernik limonkowy na zimno wieczorem dzięki czemu już o poranku będzie miał idealną konsystencję.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik Łzy Wałęsy
Następny przepis: Sernik mascarpone z białą czekoladą i orzeszkami