Sernik jak mgiełka – Light Cheesecake
Miłośnicy sernika, z pewnością docenią ten wyjątkowy przepis na sernik, który jest lekki niczym mgiełka. Wyróżnia się go niezwykle delikatną, aż puszystą konsystencją, która dosłownie rozpływa się w ustach. Receptura jest doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają alternatywy dla ciężkich i kalorycznych deserów, ale nie chcą rezygnować z intensywnego smaku. Odkryjcie sekret sernika, który zachwyci każdego wielbiciela tego tradycyjnego polskiego deseru. Ta odmiana sernika jest nie tylko pyszna, ale również zdrowsza i łatwiejsza do przygotowania. Bez wątpienia, sernik jak mgiełka to idealna propozycja na każdą okazję.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Opakowanie ciastek maślanych (lub podobnych)
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 4 małe opakowania serka waniliowego Danone
- 2 łyżki mleka w proszku sypkiego (nie może być granulowane)
- Sok z jednej pomarańczy i sok z jednej limonki
- 4 łyżeczki żelatyny
- Jedna galaretka rubinowa lub innej barwy
- 2-3 łyżeczki soku z aronii
Sernik jak mgiełka – light cheesecake – jak zrobić?
- Jak zrobić sernik?
- Rozdrobnij w blenderze ciastka i dodaj roztopione masło, wymieszaj.
- Wyłóż dno tortownicy pergaminem i wyłóż dno tortownicy rozdrobnionymi ciastkami z masłem, mocno podociskaj.
- Ubij śmietankę na sztywną pianę pod koniec dodaj mleko w proszku i stopniowo dodawaj serki Danone.
- Do soku dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, kiedy będzie letnia dodaj ją do masy z sernika i wymieszaj.
- Do 1/3 sernika dodaj sok z aronii, wymieszaj.
- Wylewaj masę serową do tortownicy, 2 razy na środek dodaj masę kolorową, zakończ białą.
- Wstaw całość do lodówki na 20 – 30 min.
- W tym czasie rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć wlej ją na sernik i wstaw do lodówki.
- Po godzinie obkrój delikatnie sernik i zdejmij ring, udekoruj wg uznania – u mnie pelargonie i mięta :).
xxxx – dodatkowe informacje
Moja rada:
– moja forma miała średnicę 26 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik jagodowy z polewą z mleka w proszku.
Następny przepis: Sernik karaibski na orzechowym spodzie