Sernik jak mgiełka - Light Cheesecake

Sernik jak mgiełka – Light Cheesecake

Miłośnicy sernika, z pewnością docenią ten wyjątkowy przepis na sernik, który jest lekki niczym mgiełka. Wyróżnia się go niezwykle delikatną, aż puszystą konsystencją, która dosłownie rozpływa się w ustach. Receptura jest doskonałą propozycją dla tych, którzy szukają alternatywy dla ciężkich i kalorycznych deserów, ale nie chcą rezygnować z intensywnego smaku. Odkryjcie sekret sernika, który zachwyci każdego wielbiciela tego tradycyjnego polskiego deseru. Ta odmiana sernika jest nie tylko pyszna, ale również zdrowsza i łatwiejsza do przygotowania. Bez wątpienia, sernik jak mgiełka to idealna propozycja na każdą okazję.

Składniki:

  • Opakowanie ciastek maślanych (lub podobnych)
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 4 małe opakowania serka waniliowego Danone
  • 2 łyżki mleka w proszku sypkiego (nie może być granulowane)
  • Sok z jednej pomarańczy i sok z jednej limonki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Jedna galaretka rubinowa lub innej barwy
  • 2-3 łyżeczki soku z aronii

Sernik jak mgiełka – light cheesecake – jak zrobić?

  1. Jak zrobić sernik?
    • Rozdrobnij w blenderze ciastka i dodaj roztopione masło, wymieszaj.
    • Wyłóż dno tortownicy pergaminem i wyłóż dno tortownicy rozdrobnionymi ciastkami z masłem, mocno podociskaj.
    • Ubij śmietankę na sztywną pianę pod koniec dodaj mleko w proszku i stopniowo dodawaj serki Danone.
    • Do soku dodaj żelatynę i podgrzewaj aż się rozpuści, kiedy będzie letnia dodaj ją do masy z sernika i wymieszaj.
    • Do 1/3 sernika dodaj sok z aronii, wymieszaj.
    • Wylewaj masę serową do tortownicy, 2 razy na środek dodaj masę kolorową, zakończ białą.
    • Wstaw całość do lodówki na 20 – 30 min.
    • W tym czasie rozpuść galaretkę, kiedy zacznie tężeć wlej ją na sernik i wstaw do lodówki.
    • Po godzinie obkrój delikatnie sernik i zdejmij ring, udekoruj wg uznania – u mnie pelargonie i mięta :).

xxxx – dodatkowe informacje

Moja rada:
– moja forma miała średnicę 26 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik jagodowy z polewą z mleka w proszku.
Następny przepis: Sernik karaibski na orzechowym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode