Sernik Ambasador

Sernik Ambasador

„Majestatyczny, kremowy i pełen czekoladowych akcentów – Sernik Ambasador, to prawdziwy hit wśród wszelkich ciast i deserów. Właśnie taki sernik często znajduje się na stołach podczas ważnych, rodzinnych uroczystości, stąd nawiązanie do tytułu 'ambasadora’. To jedno z niewielu słodkości, które równie dobrze smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Choć sama receptura może wydawać się skomplikowana, to wykonanie tego ciasta to czysta przyjemność. Dzięki naszemu przepisowi krok po kroku, sernik Ambasador przygotujecie szybko i bez trudu. Pora zatem zaopatrzyć się w wymienione składniki i zabrać się do pieczenia.”

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 1 kostka dowolnej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego
  • 4 całe jajka + 3 białka
  • ¾ kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • DODATKOWO:
  • Polewa czekoladowa

Sernik ambasador – jak zrobić?

  1. CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać kakao. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wyłożyć na stolnicę. Dodać utartą masę, śmietanę i wszystko razem wymieszać (masa, ze względu na rodzaj mąki, będzie krucha). Ciasto wyrobić. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować na kilkanaście minut do zamrażarki. Drugą część rozwałkować i przełożyć do formy (32×24) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, aby powierzchnia pozostała równa. Włożyć do gorącego piekarnika i podpiec około 10 – 15 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie ciasto wyjąć.
  2. MASA SEROWA: Utrzeć masło, żółtka, cukier na gładką jednolitą masę, dodać zmielony ser, wsypać budyń i wszystko wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczoną część ciasta. Na masę zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka) drugą część ciemnego ciasta z zamrażarki. Piec przez 15 minut w temp około 180 stopni C, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Piec 1 godzinę. Po wyjęciu polać polewą.

Sernik Ambasador – dodatkowe informacje

Do sernika Ambasador można dodać brzoskwinie. Wówczas kroimy je po osączeniu na cząstki, rozkładamy na podpieczonym spodzie ciasta połowę masy serowej, wykładamy owoce, przykrywamy pozostałym serem i posypujemy wiórkami ciemnego ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK BABCI JASI
Następny przepis: Sernik bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode