Serek Homogenizowany z galaretką i owocami
Składniki:
- 400 g serka homogenizowanego naturalnego 6,5%
- 2 galaretki (różne kolory)
- 150 g truskawek
- 100 g borówki amerykańskiej
Serek homogenizowany z galaretką i owocami – jak zrobić?
-
Zmiksować owoce umyte i osuszone oraz pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Układać owoce w pojemniku.
Rozpuścić czerwoną galaretkę według informacji na opakowaniu, używając 1/2 szklanki wody. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i po wystudzeniu zalać nią owoce.
-
Zmiksować serek z zimną czerwoną galaretką.
Gdy owoce zalane galaretką zaczną tężnieć, zalać je serkiem zmiksowanym z galaretką.
Wstawić do lodówki i poczekać, aż wszystko dobrze stężeje.
Aby wyjąć deser z formy, zanurzyć formę w ciepłej wodzie tak, aby woda nie dostała się do deseru. Chwilę pozostawić, aż brzegi deseru zaczynają się odklejać od pojemnika, następnie wyjąć deser na talerz i pokroić.
Serek Homogenizowany z galaretką i owocami – dodatkowe informacje
W sezonie można wykorzystać inne owoce: poziomki, jeżyny, maliny
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Serek kozi z ziołami
Następny przepis: Serek waniliowy do naleśników