Serduszka po brazylijsku.

Serduszka po brazylijsku.

„Serduszka po Brazylijsku” to unikalne danie, które wariuje od duszonego serca drobiowego do wersji upieczonej na grillu. Część zawdzięcza popularność skomplikowanym smakom, które mimo wszystko są prostsze do przygotowania, niż mogłoby się wydawać. To danie ognistej, palącej duszy Brazylii jest reminiscencją różnorodnych wpływów kulinarnych tego kraju. Zostało stworzone aby uwypuklić i dostarczyć kompleksowych, satysfakcjonujących smaków, z pomocą grilla i kilku kluczowych składników. Ciepła domowa kuchnia brazylijska na pewno zasługuje na miejsce w naszych kuchniach. Odkryj umiejętne połączenie smaków: wypróbuj przepis na serduszka po brazylijsku!

Składniki:

  • 1/2 kg serduszek drobiowych
  • sok z jednej cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • wykałaczki
  • 5 ziemniaków
  • rozmaryn
  • 1/6 kostki masła
  • por
  • 2 łyżki majonezy
  • 1 łyżka śmietany

Serduszka po brazylijsku – jak zrobić?

  1. Zmielić czosnek i wymieszać go z 3 szczyptami soli. Dodać sok z jednej dużej cytryny oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Serduszka drobiowe umyć i oczyszczać, a następnie zamarynować je w przygotowanej mieszance na całą noc w lodówce. Jeśli nie mamy czasu, możemy zostawić je w marynacie przez godzinę, jednak smak będzie lepszy, jeśli będą poleżały przez całą noc.
  2. Serduszka wyjąć z marynaty i nadziać je na szaszłyki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki, które solimy, posypujemy rozmarynem i nacieramy masłem. Serduszka oraz ziemniaki pieczemy razem w folii aluminiowej pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez około 20-30 minut. Przed końcem pieczenia odsłaniamy szaszłyki, aby serduszka nabrały lekkiego rumieńca.
  3. Pora należy obrać, umyć, posiekać i sparzyć. Gdy por odcedzi się, dodajemy do niego 2 łyżki majonezu, jedną łyżkę śmietany, sól do smaku oraz odrobinę pieprzu.

Serduszka drobiowe z grilla będą idealnym daniem na grillowane przyjęcie!

Serduszka po brazylijsku – dodatkowe informacje

Serduszka najlepiej włożyć do marynaty na dzień przed pieczeniem. Serduszka można również posypać ostrą papryczką, jeśli ktoś lubi odrobinę pikanterii.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Serce z sarny w galarecie
Następny przepis: Serek Capreggio z pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode