sękacz w tortownicy...

sękacz w tortownicy…

Sękacz w tortownicy to idealna alternatywa dla tradycyjnego pieczenia tego przysmaku. Choć nietypowy sposób przygotowania, wynik wcale nie odstaje od oryginału. Ten przepis pochodzi z Podlasia – regionu znanej z upodobania do sękacza- i kojarzony jest ze staropolską gościnnością oraz domowym ciepłem. Różowy sękacz upieczony w tortownicy sprawdzi się jako wyjątkowy deser na specjalne okazje, czy też jako smakowita przekąska do popołudniowej kawy. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a wszystkie potrzebne składniki mamy w swojej kuchni. Więc jeżeli szukasz nowych kulinaricznych doświadczeń, sękacz z tortownicy jest propozycją właśnie dla Ciebie!

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 5 dag zmielonych migdałów (ja dałam pół opakowania zmielonych płatków migdałowych)
  • 1 łyżka rumu
  • cukier waniliowy
  • tłuszcz do formy

Sękacz w tortownicy… – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, rum i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. 2.

    Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem.

  3. 3.

    Wylewamy trochę ciasta bo warstwy powinny być cienkie (ja robiłam to łyżką wazową 1 łyżka=1 warstwa) pieczemy około 5-8 minut w 190 st aż wierzch ciasta będzie lekko brązowy, na podpieczone ciasto wylewamy kolejną łyżkę ciasta i powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta… Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem…

Przepis na sękacz z tortownicy.

Sękacz w tortownicy – dodatkowe informacje

Piekłam sękacz w tortownicy o średnicy 22 cm i uzyskałam 7 warstw. Teraz, gdy na to patrzę, śmiało mogłam zrobić przynajmniej 10 warstw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sękacz z piekarnika
Następny przepis: SELER NACIOWY INACZEJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode