sękacz w tortownicy…
Składniki:
- 25 dag masła
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 5 dag zmielonych migdałów (ja dałam pół opakowania zmielonych płatków migdałowych)
- 1 łyżka rumu
- cukier waniliowy
- tłuszcz do formy
Sękacz w tortownicy… – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, rum i wszystko dokładnie mieszamy.
-
2.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem.
-
3.
Wylewamy trochę ciasta bo warstwy powinny być cienkie (ja robiłam to łyżką wazową 1 łyżka=1 warstwa) pieczemy około 5-8 minut w 190 st aż wierzch ciasta będzie lekko brązowy, na podpieczone ciasto wylewamy kolejną łyżkę ciasta i powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta… Kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem…
Przepis na sękacz z tortownicy.
Sękacz w tortownicy – dodatkowe informacje
Piekłam sękacz w tortownicy o średnicy 22 cm i uzyskałam 7 warstw. Teraz, gdy na to patrzę, śmiało mogłam zrobić przynajmniej 10 warstw.