Schabowy po góralsku
Pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci nie tylko smakoszy kuchni polskiej. Schabowy po góralsku to tradycyjny kotlet schabowy doskonale połączony z góralską nutą. Ostoje kuchni tatrzańskiej wprowadzone są tutaj w wyjątkowy sposób, czyniąc z niego nie tylko coś co zaspokoi głód, ale też rozpali kubki smakowe. Starannie wybrane składniki sprawią, że danie dostarczy niezliczonych doznań kulinaricznych. Przygotowanie schabowego po góralsku jest łatwe i szybkie, a efekt końcowy na pewno was zaskoczy. To doskonały pomysł na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Góralski schabowy to smak, który pokocha każdy zapalony miłośnik polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mięso wieprzowe bez kości (ilość zależna od liczby porcji)
- szynka wędzona (cienko krojona, na przykład parmeńska, ale ja użyłem wędzonej ogonówki)
- ser żółty wędzony
- jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- szczypiorek
Schabowy po góralsku – jak zrobić?
- Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na plastry, cienko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, a następnie panierujemy w rozkłóconym jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kotlety (na wolnym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor.
- Na usmażonych kotletach układamy po dwa plastry szynki, a następnie przykrywamy je dwoma plastrami wędzonego sera.
- Tak przygotowane kotlety zapiekamy w piekarniku, aż ser lekko się roztopi. Podajemy bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.
Porady – Schabowy po góralsku – dodatkowe informacje
● Do takich kotletów schabowych po góralsku doskonale pasuje duszona kiszona kapusta doprawiona do smaku kminkiem oraz ziemniaki z wody.
● Przed panierowaniem kotlety po góralsku można natrzeć roztartym czosnkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schabowe z dzika
Następny przepis: schabowy w panierce z kaszy mannej