Schabowe w panierce lnianej
„Schabowe w panierce lnianej” to unikalny przepis, który łączy tradycję z nowoczesnym podejściem do gotowania. Ciepłe, soczyste i pełne smaku mięso schabowe otrzymuje dodatkowy kunszt dzięki złocistej, chrupiącej panierce z siemienia lnianego. Ten wyjątkowy dodatek nie tylko podkreśla smak dania, ale również zwiększa jego wartość odżywczą. Siemię lniane jest bowiem znane ze swoich niesamowitych właściwości prozdrowotnych. To danie jest więc doskonałym połączeniem smaku i zdrowia, doskonale pasujące na uroczysty obiad czy lekki weekendowy lunch. Przygotuj składniki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem schabowych w panierce lnianej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – około 600 g schabu bez kości
- – 3/4 szklanki mielonego lnu
- – 2 jaja
- – 2-3 łyżki bułki tartej
- – 1 płaska łyżka soli
- – szczypta pieprzu
- – olej do smażenia
Schabowe w panierce lnianej – jak zrobić?
- Schab myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem.
- Na talerzu len mieszamy z bułką tartą.
- W drugim głębszym talerzu jajka roztrzepujemy, dodajemy sól, pieprz.
- Schabowe zanurzamy najpierw w jajku, a potem w panierce z siemienia lnianego.
- Na patelni smażymy schabowe z każdej strony.
Schabowe w panierce lnianej – dodatkowe informacje
Len może być też w ziarenkach.