Schabowe sakiewki

Schabowe sakiewki

Zaprezentowany przepis na Schabowe Sakiewki stanowi wyjątkowe połączenie klasycznej polskiej tradycji kulinarnej z niebanalną prezentacją na talerzu. To połączenie pysznego mięsa schabowego z dodatkiem pieczarek, sera, papryki i boczku. Te sakiewki to spełnienie marzeń każdego miłośnika mięs, a ich przygotowanie zaskoczy nawet doświadczonego kucharza. Są to esencje smaków schabowe zaprezentowane w interesującej formie, która z pewnością zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych gości. Sakiewki schabowe z pieczarkami i serem, jak i wersja z papryką i boczkiem – każda z nich jest esencją polskiej kuchni.

Składniki:

  • 3 plastry schabu wieprzowego, każdy o wadze około 130 gramów
  • 100 gram pieczarek
  • 100 gram cebuli
  • 100 gram czerwonej papryki
  • około 80 gramów startego żółtego sera
  • 3 zielone łodygi selera
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Schabowe sakiewki – jak zrobić?

  1. 1.
    Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni z dodatkiem masła zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem. Całość przesmażymy co jakiś czas mieszając, odstawiamy.
  2. 2.
    Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważając aby nie było dziurek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy ok. 2 łyżki farszu i posypujemy startym żółtym serem. Brzegi mięsa składamy formując sakiewkę, związujemy łodygami selera (można dodatkowo spiąć wykałaczką)
  3. 3.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Możemy również dusić do miękkości pod przykryciem podlewając od czasu do czasu wodą.

Słowa kluczowe: sakiewki przepis, sakiewki nadziewane, saszetki schabowe, sakiewki schabowe z pieczarkami i serem, kieszonki schabowe z papryką i boczkiem, saszetki ze schabu, sakiewki mięsne, sakiewki wieprzowe, sakiewki schabowe z pieczarkami, sakiewki ze schabu, sakiewki schabowe, sakiewka ze schabu

Porady – dodatkowe informacje

Aby schabowe sakiewki nie były suche po upieczeniu wybieramy dobrej jakości schab z przerostami tłuszczyku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab ze śliwką i morelą.
Następny przepis: Schabowe z dzika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode