Schab ze śliwką i morelą.
Na północnym wschodzie Polski, tradycyjne danie powitalne często zawiera schab ze śliwką i morelą – wykwintną i zniewalającą kombinację, która zdecydowanie zasługuje na szczególne miejsce na stole. Mieszanina słodkich i kwasnych smaków, podane na zimno, jest doskonałym uzupełnieniem dla każdego posiłku. Złocista skórka schabu kontrastuje z ciemnymi, soczystymi śliwkami, które są uwolniane podczas pieczenia. Marynata do schabu ze śliwkami dodatkowo podkreśla intensywność tego dania. Te unikalne smaki sprawiają, że przepis na schab ze śliwką i morelą jest jednym z tych, które warto mieć na stałe w swoim kulinarnym repertuarze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Potrzebne składniki
- 1½ kg schabu bez kości
- 100 g śliwek suszonych
- 100 g moreli suszonych
- 2 łyżki miękkiego masła
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- Marynata
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1½ łyżki majeranku
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu prawdziwego mielonego
Schab ze śliwką i morelą – jak zrobić?
-
Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym, odetnij błony i niepotrzebny tłuszcz.
W małej miseczce rozgnieć masło, dodaj sól i pieprz prawdziwy do smaku, wsyp zioła prowansalskie i dokładnie całość wymieszaj ze sobą, następnie dodaj suszone śliwki i morele i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Ostrym nożem w środku zrób dziurę na wylot, następnie nadziewaj wkładając na przemian raz śliwki, raz morele i tak do wykończenia nadzienia.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce razem.
Przygotuj sobie duży kawałek foli aluminiowej, przesmaruj olejem, najlepiej pędzelkiem silikonowym.
Na tak przygotowanej folii ułóż schab i dokładnie go przesmaruj przygotowaną marynatą, następnie szczelnie zawiń w folię i odstaw najlepiej na dobę do lodówki.
Mięso zawinięte w folii ułóż na talerzu i wrzuć do lodówki, co jakiś czas przekręcając.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki.
Jeżeli masz multicooker, na dnie misy ceramicznej ułóż schab zawinięty w folię, do 2/3 wysokości mięsa wlej wrzącą wodę do misy ceramicznej i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 °C na multifunkcji.
Jeżeli pieczesz w piekarniku, postępuj podobnie tylko mięso piecz w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Czas i temperatura pieczenia się nie zmieniają, pieczysz na funkcji góra-dół, bez termoobiegu.
Gdy mięso będzie już upieczone, wyjmij je z folii, przelej powstały sos do kubka, a mięso wstaw do piekarnika na 10 minut, w temperaturze 180 °C, piecz do zarumienienia z wierzchu.
Schab możesz podawać na ciepło lub na zimno. Jeśli wybierasz ciepło, możesz zagęścić zlany sos i polać nim plastry schabu na talerzu.
Schab ze śliwką na zimno, marynata do schabu ze śliwkami
Schab ze śliwką i morelą – dodatkowe informacje
Do czasu przygotowania dolicz również czas marynowania, u mnie cała noc.
Czas pieczenia wydłuża się w zależności od wielkości mięsa 1 kg schabu = 1 godz. pieczenia.