Schab z pomarańczą
Zapraszamy do odkrycia niezwykłego połączenia smaków w przepisie na Schab z pomarańczą. Ten wyjątkowy przepis idealnie łączy w sobie surowości mięsa z owocową soczystością pomarańczy, tworząc oryginalne i smaczne danie. Aromat pomarańczy sprawia, że schab staje się nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i niezwykle pachnący, co dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Zaskakujące połączenie mięsa i owoców sprawia, że jest to idealna propozycja na specjalne okazje. Ciekawe zestawienie tradycyjnych składników w nowym wydaniu to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować.
admin
Składniki:
- 1 kilogram schabu bez kości
- 100 gramów szynki szwajcarskiej (plastry)
- 1 duża pomarańcza
- sok z jednej pomarańczy
- starta skórka z jednej pomarańczy
- sól, majeranek, rozmaryn
- pół szklanki białego wina
- rekaw do pieczenia
- sznurek do mięsa
Schab z pomarańczą – jak zrobić?
- Schab nacinamy na 1 cm plasterki (nie do końca, mają wyjść tzw. kieszonki).
- Solimy, posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem.
- Polewamy sokiem z pomarańczy i skórką, tak przygotowany odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (ja zwykle na całą noc).
- Odsaczamy schab z soku (nie wyrzucamy soku).
- Pomarańcze kroimy na plastry, które przekrawamy na pół.
- W każdą kieszonkę wkladamy plastry szynki oraz połówki pomarańczy.
- Tak przygotowany schab sznurujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia.
- Wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim schab w rękawie.
- Spinamy rękaw i pieczemy w 180° przez 60 minut.
- Gotowy schab kroimy w plastry według nacięcia.
Słowa kluczowe: schab w pomarańczach
Schab z pomarańczą – dodatkowe informacje
Podczas pieczenia schabu z pomarańczą powstanie sos, który można zagęścić odrobiną mąki i polać nim mięso. Jeżeli sosu będzie za mało, można dodać trochę soku z pomarańczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab z owocami w galarecie
Następny przepis: Schab z serem pleśniowym i gruszką