Schab z pomarańczą

Schab z pomarańczą

Zapraszamy do odkrycia niezwykłego połączenia smaków w przepisie na Schab z pomarańczą. Ten wyjątkowy przepis idealnie łączy w sobie surowości mięsa z owocową soczystością pomarańczy, tworząc oryginalne i smaczne danie. Aromat pomarańczy sprawia, że schab staje się nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i niezwykle pachnący, co dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Zaskakujące połączenie mięsa i owoców sprawia, że jest to idealna propozycja na specjalne okazje. Ciekawe zestawienie tradycyjnych składników w nowym wydaniu to propozycja dla tych, którzy lubią kulinarnie eksperymentować.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu bez kości
  • 100 gramów szynki szwajcarskiej (plastry)
  • 1 duża pomarańcza
  • sok z jednej pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • sól, majeranek, rozmaryn
  • pół szklanki białego wina
  • rekaw do pieczenia
  • sznurek do mięsa

Schab z pomarańczą – jak zrobić?

  1. Schab nacinamy na 1 cm plasterki (nie do końca, mają wyjść tzw. kieszonki).
  2. Solimy, posypujemy majerankiem i zmielonym rozmarynem.
  3. Polewamy sokiem z pomarańczy i skórką, tak przygotowany odstawiamy na około 2 godziny do lodówki (ja zwykle na całą noc).
  4. Odsaczamy schab z soku (nie wyrzucamy soku).
  5. Pomarańcze kroimy na plastry, które przekrawamy na pół.
  6. W każdą kieszonkę wkladamy plastry szynki oraz połówki pomarańczy.
  7. Tak przygotowany schab sznurujemy i wkładamy do rękawa do pieczenia.
  8. Wino mieszamy z sokiem z marynaty i polewamy nim schab w rękawie.
  9. Spinamy rękaw i pieczemy w 180° przez 60 minut.
  10. Gotowy schab kroimy w plastry według nacięcia.

Słowa kluczowe: schab w pomarańczach

Schab z pomarańczą – dodatkowe informacje

Podczas pieczenia schabu z pomarańczą powstanie sos, który można zagęścić odrobiną mąki i polać nim mięso. Jeżeli sosu będzie za mało, można dodać trochę soku z pomarańczy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab z owocami w galarecie
Następny przepis: Schab z serem pleśniowym i gruszką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode