Schab z morelami pieczony w rękawie

Schab z morelami pieczony w rękawie

Schab z morelami pieczony w rękawie to doskonały pomysł na elegancką kolację lub rodzinne spotkanie przy stole. Ta wykwintna propozycja kulinarna łączy w sobie klasyczną wołowinę oraz aromatyczne, słodko-kwaskowate morele, które dodadzą danie wyrazistego smaku. Schab nadziewany morelami, dosłownie rozpływa się w ustach, a jego delikatna, soczysta struktura dopełnia smakowity kontekst. Ten przepis na schab z morelami okaże się doskonałym wyborem dla miłośników niebanalnych połączeń smaków. To danie to prawdziwa gratka dla smakoszy, które zaskoczy niejednego gościa. Postaw na oryginalność i przygotuj schab z morelami pieczony w rękawie.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • około 300 gramów suszonych moreli
  • przyprawy:
  • papryka w proszku
  • sól
  • czosnek
  • przyprawa do grilla
  • olej
  • rekaw do zapiekania

Schab z morelami pieczony w rękawie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Schab przecinamy w środku robiąc dwie symetryczne dziury.
  2. Następnie upychamy w dziury morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.
  3. Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
  4. Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę, a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. Pół godziny przed wyjęciem schabu można rozciąć worek, aby schab się zrumienił polewając go sokiem, który powstał podczas pieczenia.
  5. Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut, aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek.

Schab z morelami pieczony w rękawie – dodatkowe informacje

Schab można zrobić z żurawiną lub suszonymi śliwkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej
Następny przepis: Schab z owocami w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode