Schab z morelami pieczony w rękawie
Schab z morelami pieczony w rękawie to doskonały pomysł na elegancką kolację lub rodzinne spotkanie przy stole. Ta wykwintna propozycja kulinarna łączy w sobie klasyczną wołowinę oraz aromatyczne, słodko-kwaskowate morele, które dodadzą danie wyrazistego smaku. Schab nadziewany morelami, dosłownie rozpływa się w ustach, a jego delikatna, soczysta struktura dopełnia smakowity kontekst. Ten przepis na schab z morelami okaże się doskonałym wyborem dla miłośników niebanalnych połączeń smaków. To danie to prawdziwa gratka dla smakoszy, które zaskoczy niejednego gościa. Postaw na oryginalność i przygotuj schab z morelami pieczony w rękawie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram schabu
- około 300 gramów suszonych moreli
- przyprawy:
- papryka w proszku
- sól
- czosnek
- przyprawa do grilla
- olej
- rekaw do zapiekania
Schab z morelami pieczony w rękawie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Schab przecinamy w środku robiąc dwie symetryczne dziury.
- Następnie upychamy w dziury morele jedną przy drugiej na ścisk, tak aby przez całą długość schabu były morele.
- Tak przygotowany schab nacieramy olejem i przyprawami. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
- Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach przez godzinę, a później zmniejszamy na 180 i pieczemy jeszcze godzinkę. Pół godziny przed wyjęciem schabu można rozciąć worek, aby schab się zrumienił polewając go sokiem, który powstał podczas pieczenia.
- Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut, aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek.
Schab z morelami pieczony w rękawie – dodatkowe informacje
Schab można zrobić z żurawiną lub suszonymi śliwkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej
Następny przepis: Schab z owocami w galarecie