Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej

Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej

Jeśli szukasz oryginalnego i niebanalnego przepisu na obiad noworoczny, to schab z figami w marynacie pomarańczowo-kminkowej idealnie wpisuje się w te kryteria. Soczysty schab, delikatne figi oraz aromatyczna marynata stworzą harmonię smaków, która zaskoczy i zachwyci Twoich gości. To potrawa, która wprowadzi odrobinę luksusu do Twojego menu. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wszelkie oczekiwania. Już sam wygląd dania jest niezwykle apetyczny, a smak? To kompozycja, której trudno się oprzeć. Ciekawostką jest to, że figi doskonale współgrają z mięsem, nadając potrawie słodkawego akcentu.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 4 małe twarde świeże figi
  • marynata:
  • 1 pomarańcza
  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • płaska łyżeczka kminku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • Rękaw do zapiekania
  • 4 długie wykałaczki

Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy i ścinamy z wierzchu białe włókna.
  2. Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa i obficie silimy schabw środku i na wierzchu. Następnie upychamy w dziurkę delikatnie figi jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
  3. Marynata: pomarańcze przecinamy na pół, Z jednej połowy wyciskamy sok do miseczki, a drugą połowę kroimy na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ,aż się połączą.
  4. Przygotowany schab nacieramy marynatą, a na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pozostawiamy w marynacie przez godzinę w lodówce.
  5. Aby figi nam nie wypadły możemy końce schabu zabezpieczyć wbijając po dwie długie wykałaczki.
  6. Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
  7. Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
  8. Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 10-20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
  9. Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej – dodatkowe informacje

Schab pieczemy zawsze w skali 1:1 czyli 1kg schabu pieczemy 1 godzinę, 2kg-2godziny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab wieprzowy
Następny przepis: Schab z morelami pieczony w rękawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode