Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej
Jeśli szukasz oryginalnego i niebanalnego przepisu na obiad noworoczny, to schab z figami w marynacie pomarańczowo-kminkowej idealnie wpisuje się w te kryteria. Soczysty schab, delikatne figi oraz aromatyczna marynata stworzą harmonię smaków, która zaskoczy i zachwyci Twoich gości. To potrawa, która wprowadzi odrobinę luksusu do Twojego menu. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekroczy wszelkie oczekiwania. Już sam wygląd dania jest niezwykle apetyczny, a smak? To kompozycja, której trudno się oprzeć. Ciekawostką jest to, że figi doskonale współgrają z mięsem, nadając potrawie słodkawego akcentu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- 4 małe twarde świeże figi
- marynata:
- 1 pomarańcza
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- płaska łyżeczka kminku
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu płynnego
- Rękaw do zapiekania
- 4 długie wykałaczki
Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej – jak zrobić?
- Mięso myjemy i ścinamy z wierzchu białe włókna.
- Schab przecinamy w środku długim i ostrym nożem robiąc dziurkę przez całą długość mięsa i obficie silimy schabw środku i na wierzchu. Następnie upychamy w dziurkę delikatnie figi jedną przy drugiej na ścisk, tak aby były przez całą długość schabu.
- Marynata: pomarańcze przecinamy na pół, Z jednej połowy wyciskamy sok do miseczki, a drugą połowę kroimy na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ,aż się połączą.
- Przygotowany schab nacieramy marynatą, a na wierzchu układamy cząstki pomarańczy. Pozostawiamy w marynacie przez godzinę w lodówce.
- Aby figi nam nie wypadły możemy końce schabu zabezpieczyć wbijając po dwie długie wykałaczki.
- Następnie przekładamy schab w rękaw do pieczenia.
- Pieczemy w 200stopniach przez 50-60 minut w piekarniku.
- Następnie wyjmujemy schab i rozcinamy worek,i pieczemy jeszcze 10-20 minut, aby schab się zrumienił polewając go sokiem który powstał podczas pieczenia.
- Gotowy schab przełóż na deskę, odczekaj 5 minut aby odparował. Kroimy na plastry i przekładamy na półmisek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Schab z figami w marynacie pomarańczwo-kminkowej – dodatkowe informacje
Schab pieczemy zawsze w skali 1:1 czyli 1kg schabu pieczemy 1 godzinę, 2kg-2godziny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab wieprzowy
Następny przepis: Schab z morelami pieczony w rękawie