Schab w sosie z surówką
Schab w sosie z surówką to doskonałe danie na niedzielny obiad z rodziną. To jedna z ulubionych potraw Polaków, niezależnie od regionu. Jest to klasyczne, pyszne danie, które zadowoli wszystkie kubki smakowe. Mięso jest soczyste i delikatne, a sos dodaje mu niezapomnianego smaku. Natomiast surówka do schabu jest lekka i świeża, idealnie komponując się z mięsem i sosem. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie, ale także jest satysfakcjonująco sycące. Sprawdzi się na codzienny obiad, a także jako danie na specjalne okazje. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, co jest dodatkowym atutem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- cebula
- kostka rosołowa mięsna
- pieprz
- sól
- mąka z pełnego przemiału
- oliwa z oliwek extra virgin
- łyżeczka masła
- Surówka:
- 20 dag jogurtu greckiego
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 5 rzodkiewek
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Schab w sosie z surówką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy masło i obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka, tłuszcz zachowujemy. -
2.
Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie ze smażenia mięsa. Przekładamy do garnka ze schabem. Zalewamy 1/2 l wody, wkruszamy kostkę i dusimy 45 minut -
3.
Ok. 3 łyżeczki mąki rozrabiamy z letnią wodą, wlewamy do mięsa i zagotowujemy -
4.
Surówka: ogórka obieramy, wraz z rzodkiewkami kroimy w cienkie plastry. Solimy, odstawiamy, aż ogórek puści sok, następnie osączamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy pieprzem. Posypujemy koperkiem
Schab w sosie z surówką – dodatkowe informacje
Porady redakcyjnej kucharki Krystyny:
● Większą ilość mięsa (ok. 1 kg) można upiec w rękawie foliowym. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 °C.
● Smak sosu wzmocnimy, dodając 2 łyżki suszonych zmielonych grzybów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym
Następny przepis: Schab wieprzowy