Schab w sosie z surówką

Schab w sosie z surówką

Schab w sosie z surówką to doskonałe danie na niedzielny obiad z rodziną. To jedna z ulubionych potraw Polaków, niezależnie od regionu. Jest to klasyczne, pyszne danie, które zadowoli wszystkie kubki smakowe. Mięso jest soczyste i delikatne, a sos dodaje mu niezapomnianego smaku. Natomiast surówka do schabu jest lekka i świeża, idealnie komponując się z mięsem i sosem. To danie, które nie tylko cieszy podniebienie, ale także jest satysfakcjonująco sycące. Sprawdzi się na codzienny obiad, a także jako danie na specjalne okazje. Przepis jest prosty i szybki do wykonania, co jest dodatkowym atutem.

Składniki:

  • 4 plastry schabu bez kości
  • cebula
  • kostka rosołowa mięsna
  • pieprz
  • sól
  • mąka z pełnego przemiału
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • łyżeczka masła
  • Surówka:
  • 20 dag jogurtu greckiego
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 5 rzodkiewek
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Schab w sosie z surówką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Schab myjemy, osuszamy, rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy masło i obsmażamy kotlety z obu stron na rumiano. Przekładamy do garnka, tłuszcz zachowujemy.
  2. 2.
    Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie ze smażenia mięsa. Przekładamy do garnka ze schabem. Zalewamy 1/2 l wody, wkruszamy kostkę i dusimy 45 minut
  3. 3.
    Ok. 3 łyżeczki mąki rozrabiamy z letnią wodą, wlewamy do mięsa i zagotowujemy
  4. 4.
    Surówka: ogórka obieramy, wraz z rzodkiewkami kroimy w cienkie plastry. Solimy, odstawiamy, aż ogórek puści sok, następnie osączamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy pieprzem. Posypujemy koperkiem

Schab w sosie z surówką – dodatkowe informacje

Porady redakcyjnej kucharki Krystyny:

● Większą ilość mięsa (ok. 1 kg) można upiec w rękawie foliowym. Pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 220 °C.

● Smak sosu wzmocnimy, dodając 2 łyżki suszonych zmielonych grzybów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym
Następny przepis: Schab wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode