Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym to wyjątkowe danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z nutą elegancji. Bogactwo aromatów, jakie niesie ze sobą soczysty schab połączony z pikantno-kremowym sosem musztardowym przyciągnie każdego miłośnika kulinarnych doznań. Ta propozycja jest idealna na niedzielny obiad z rodziną lub na romantyczną kolację we dwoje. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub świeżego chleba. Schab w sosie śmietanowo-musztardowym to sposób na szybki, ale efektowny obiad, który na pewno przykuje uwagę wszystkich smakoszy.

Składniki:

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 2 szczypty soli
  • 2 sztuki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g śmietany 18%
  • 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym – jak zrobić?

  1. Schab wieprzowy podziel na plastry. Dopraw solą i pieprzem (można użyć przypraw według swojego uznania również). Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż na każdej ze stron po ok. 4 minuty.
    Na tą samą patelnię wrzuć cebulę i czosnek (cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę).
    Po chwili dodaj śmietanę (śmietanę można zastąpić również jogurtem naturalnym – również będzie smaczne).
    Jako następny produkt dodaj musztardę i ponownie dopraw do smaku.
    Dodaj wcześniej przygotowane kawałki schabu i dus mięso pod przykryciem przez 15 minut.

Schab w sosie śmietanowo-musztardowym – dodatkowe informacje

Gotowe kawałki schabu można podawać m.in. z kaszą. Surówka (ze zdjęcia) z białej rzodkiewki z marchewką -Polecam !:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym
Następny przepis: Schab wieprzowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode