Schab w sosie śmietanowo-musztardowym
Schab w sosie śmietanowo-musztardowym to wyjątkowe danie, które łączy w sobie tradycyjne polskie smaki z nutą elegancji. Bogactwo aromatów, jakie niesie ze sobą soczysty schab połączony z pikantno-kremowym sosem musztardowym przyciągnie każdego miłośnika kulinarnych doznań. Ta propozycja jest idealna na niedzielny obiad z rodziną lub na romantyczną kolację we dwoje. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków, kaszy lub świeżego chleba. Schab w sosie śmietanowo-musztardowym to sposób na szybki, ale efektowny obiad, który na pewno przykuje uwagę wszystkich smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g schabu wieprzowego
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
- 2 sztuki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 300 g śmietany 18%
- 2-3 łyżki musztardy sarepskiej
- łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Schab w sosie śmietanowo-musztardowym – jak zrobić?
-
Schab wieprzowy podziel na plastry. Dopraw solą i pieprzem (można użyć przypraw według swojego uznania również). Przełóż mięso na rozgrzaną patelnię i smaż na każdej ze stron po ok. 4 minuty.
Na tą samą patelnię wrzuć cebulę i czosnek (cebulę pokroić w półplasterki, a czosnek przecisnąć przez praskę).
Po chwili dodaj śmietanę (śmietanę można zastąpić również jogurtem naturalnym – również będzie smaczne).
Jako następny produkt dodaj musztardę i ponownie dopraw do smaku.
Dodaj wcześniej przygotowane kawałki schabu i dus mięso pod przykryciem przez 15 minut.
Schab w sosie śmietanowo-musztardowym – dodatkowe informacje
Gotowe kawałki schabu można podawać m.in. z kaszą. Surówka (ze zdjęcia) z białej rzodkiewki z marchewką -Polecam !:)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym
Następny przepis: Schab wieprzowy