Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym
Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym to rozkosz dla naszych smakowych komórek. W aromatycznym, aksamitnym sosie tkwi cała sekret tego dania, które doskonale sprawdzi się na obiad rodzinny. Asortyment składników potrzebnych do przygotowania tego przepisu nie jest skomplikowany – główną rolę odgrywa schab, śmietana i czosnek. Ten przepis daje nam nieskończone możliwości modyfikacji, dzięki czemu można go dostosować do swojego gustu. Czy szukasz pomysłu na tradycyjne kotlety schabowe w nowej odsłonie czy może duszonego schabu o wyrafinowanym smaku – schab w sosie śmietanowo-czosnkowym jest odpowiedzią! Wypróbuj ten przepis na klasyczne danie w specjalnej, aromatycznej odsłonie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 plastrów schabu
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do wieprzowiny
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- Sos:
- 200 ml śmietany 18%
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym – jak zrobić?
- Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.
- Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
- Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
- Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.
Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym – dodatkowe informacje
Polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w sosie śliwkowym
Następny przepis: Schab w sosie śmietanowo-musztardowym