Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym to rozkosz dla naszych smakowych komórek. W aromatycznym, aksamitnym sosie tkwi cała sekret tego dania, które doskonale sprawdzi się na obiad rodzinny. Asortyment składników potrzebnych do przygotowania tego przepisu nie jest skomplikowany – główną rolę odgrywa schab, śmietana i czosnek. Ten przepis daje nam nieskończone możliwości modyfikacji, dzięki czemu można go dostosować do swojego gustu. Czy szukasz pomysłu na tradycyjne kotlety schabowe w nowej odsłonie czy może duszonego schabu o wyrafinowanym smaku – schab w sosie śmietanowo-czosnkowym jest odpowiedzią! Wypróbuj ten przepis na klasyczne danie w specjalnej, aromatycznej odsłonie.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona przyprawa do wieprzowiny
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym – jak zrobić?

  1. Plastry schabu przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem z obu stron, przyprawić solą, pieprzem oraz ulubioną przyprawą do wieprzowiny, każdy plaster przekroić na pół, obtoczyć w mące.
  2. Na patelnie wlać niedużą ilość oleju i przysmażyć plastry schabu z obu stron na rumiano, na średnim ogniu. Schab przełożyć na talerz.
  3. Do małej miseczki wrzucić śmietanę i wlać wodę, wsypać mąkę, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać trzepaczką rózgową.
  4. Na czystą patelnie wrzucić podsmażony schab, wlać mieszankę śmietanową, przykryć deklem i gotować 10-15 min. na średnim ogniu. Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać drobno i dodać do mięsa na patelni, po 2 min. wyłączyć palnik.

Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym – dodatkowe informacje

Polecam przygotować z podwójnej porcji, na drugi dzień mięso jest jeszcze lepsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab w sosie śliwkowym
Następny przepis: Schab w sosie śmietanowo-musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode