Schab w sosie śliwkowym
Zainspiruj się nostalgią dzięki temu przepisowi na schab w sosie śliwkowym. To danie stanowi kwintesencję tradycyjnej polskiej kuchni, której dobroć można odkryć na nowo. Nietuzinkowe połączenie soczystego schabu i słodko-kwaśnych śliwek tworzy niezapomniane połączenie smaków. Schab w sosie śliwkowym jest prosty w przygotowaniu, a zarazem spektakularny pod względem prezentacji. To doskonała propozycja na niedzielny obiad, a kojarzące się ciepłym, domowym klimatem danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Niezależnie od tego, czy poszukujesz inspiracji na romantyczną kolację, czy planujesz rodzinne spotkanie – schab w sosie śliwkowym to strzał w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg schabu
- mąka pszenna
- masło / olej / oliwa (opcjonalnie)
- 1 duża cebula / 2 mniejsze
- 3/4 słoika powideł śliwkowych (ok. 250 g)
- 1 szkl. wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego (z gotującej się zupy)
- sól, pieprz
- szczypta majeranku
Schab w sosie śliwkowym – jak zrobić?
- Schab dzielimy na 1 – centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy z obydwu stron na rumiano na maśle, oleju lub oliwie. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i obkładamy nią schab.
- Powidła dodajemy do tłuszczu z podsmażania mięsa i cebuli, podgrzewamy. Dodajemy wywar, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i gotujemy ok. 5 minut. Powstałym sosem polewamy mięso i naczynie żaroodporne pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 st.
Schab w sosie śliwkowym – dodatkowe informacje
Schab w sosie śliwkowym podajemy z ziemniakami w ulubionej postaci lub kluskami śląskimi oraz ulubioną lekką surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym
Następny przepis: Schab w sosie śmietanowo-czosnkowym