Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym

Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym

Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym to danie, które zasługuje na stanie się gwiazdą każdej domowej ucztat. Jest to potrawa, która łączy w sobie kruchą, połyskującą kruchość schabu z intensywnym smakiem ciemnego sosu pieczeniowego. Sos, bogaty w smak dzięki duszonej cebuli, dopełniający całość, podbija smak mięsa, nadając mu wyjątkowej głębi. Prosty w swojej naturze przepis, może stać się ozdobą stołu podczas rodzinnych spotkań czy weekendowych obiadów. Klasyczny schab w nowoczesnym podaniu zachwyci zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych, którzy szukają nowych smaków w dobrze znanym mięsie.

Składniki:

  • – kawałki schabu bez kości
  • – 2 duże cebule
  • – łyżka masła
  • – kilka listków laurowych
  • – kilka ziarenek ziela angielskiego
  • – przyprawa uniwersalna typu „kucharek”
  • – łyżeczka majeranku
  • – łyżka oleju
  • – 0.5 litra bulionu warzywnego
  • – sól, pieprz

Schab w sosie cebulowo-pieczeniowym – jak zrobić?

  1. Pokrojone mięso przesmażyć na oleju w garnku w którym będziemy gotować sos.
  2. Zalać mięso bulionem i doprawić przyprawami: przyprawą uniwersalną, majerankiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  3. Rozpuścić masło na patelni, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i dodać do sosu.
  4. Dusić pod przykryciem przez około 2 godziny.
  5. Zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady – dodatkowe informacje

Sos można podawać z ziemniakami, kaszą, kopytkami lub kluskami śląskimi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: schab w soli
Następny przepis: Schab w sosie śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode