schab w galarecie na dwa sposoby
Przedstawiam przepis na wyjątkowe danie o tradycyjnym, polskim smaku – schab w galarecie. Propozycja ta znajduje swoje miejsce na wielu domowych, świątecznych stołach i zawsze zachwyca smakiem. W tym przepisie podkreślę dwa sposoby przygotowania schabu w galarecie – jeden podstawowy, a drugi z ciekawymi dodatkami, które przydadzą się tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Ten przepis jest odpowiedzią na pytanie, jak zrobić dobry schab w galarecie. Wystarczy kilka składników, szczypta cierpliwości i ten przepis, aby stworzyć prawdziwe domowe, gotowane w galarecie, sztuki kulinarne.
admin
Składniki:
- 800 gramów schabu bez kości
- 50 gramów suszonych śliwek bez pestek
- 50 gramów suszonych moreli
- 2 serki śmietankowe po 150 gramów
- 2 łyżki świeżo startego chranu lub 3 łyżki ze słoika
- 500 ml bulionu drobiowo-wołowego (może być z kostki)
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z cytryny
- ziele angielskie, liść laurowy
- pieprz ziołowy, sól
- majeranek, czosnek
- ulubione przyprawy
- olej
Schab w galarecie na dwa sposoby – jak zrobić?
-
1.
Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na dwa kawałki. W jednym kawałku naciąć kieszeń, w którą należy włożyć suszone śliwki i morele. Przygotować marynatę: czosnek, sól, pieprz, majeranek i ulubione przyprawy dobrze rozetrzeć z olejem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Obydwa kawałki schabu, każdy oddzielnie, dokładnie owinąć folią aluminiową i obwiązać grubą nicią bawełnianą. Dać do lodówki na minimum 6 h a najlepiej na całą noc i dzień. -
2.
Schab ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Gotować 40 minut. Po wyjęciu rozciąć folię aluminiową, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zagotować bulion, przyprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Zebrać nadmiar tłuszczu. Rozpuścić żelatynę. Odstawić do stężenia. -
3.
Serek wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku. Ostudzony schab pokroić w plastry (ok 1 cm). Plastry schabu czystego naciąć, tak aby powstała bardzo głęboka kieszeń. Serkiem napełnić kieszonki (łyżeczką bądź szprycą, tak aby postały dekoracyjne rozetki) -
4.
Ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, po jednej stronie schab z owocami a po drugiej schab faszerowany serkiem. Udekorować wg własnego uznania owocami i warzywami. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Schab w galarecie – dodatkowe informacje
Jak zrobić dobry schab w galarecie? Najważniejsze jest dokładne zawinięcie mięsa w folię. Dzięki temu sok z mięsa pozostanie wewnątrz, co wpływa na smak dania.