schab w galarecie na dwa sposoby

schab w galarecie na dwa sposoby

Przedstawiam przepis na wyjątkowe danie o tradycyjnym, polskim smaku – schab w galarecie. Propozycja ta znajduje swoje miejsce na wielu domowych, świątecznych stołach i zawsze zachwyca smakiem. W tym przepisie podkreślę dwa sposoby przygotowania schabu w galarecie – jeden podstawowy, a drugi z ciekawymi dodatkami, które przydadzą się tym, którzy lubią kulinarne eksperymenty. Ten przepis jest odpowiedzią na pytanie, jak zrobić dobry schab w galarecie. Wystarczy kilka składników, szczypta cierpliwości i ten przepis, aby stworzyć prawdziwe domowe, gotowane w galarecie, sztuki kulinarne.

Składniki:

  • 800 gramów schabu bez kości
  • 50 gramów suszonych śliwek bez pestek
  • 50 gramów suszonych moreli
  • 2 serki śmietankowe po 150 gramów
  • 2 łyżki świeżo startego chranu lub 3 łyżki ze słoika
  • 500 ml bulionu drobiowo-wołowego (może być z kostki)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z cytryny
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • pieprz ziołowy, sól
  • majeranek, czosnek
  • ulubione przyprawy
  • olej

Schab w galarecie na dwa sposoby – jak zrobić?

  1. 1.
    Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Podzielić na dwa kawałki. W jednym kawałku naciąć kieszeń, w którą należy włożyć suszone śliwki i morele. Przygotować marynatę: czosnek, sól, pieprz, majeranek i ulubione przyprawy dobrze rozetrzeć z olejem. Marynatą natrzeć dokładnie schab. Obydwa kawałki schabu, każdy oddzielnie, dokładnie owinąć folią aluminiową i obwiązać grubą nicią bawełnianą. Dać do lodówki na minimum 6 h a najlepiej na całą noc i dzień.
  2. 2.
    Schab ugotować w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego oraz liścia laurowego. Gotować 40 minut. Po wyjęciu rozciąć folię aluminiową, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zagotować bulion, przyprawić do smaku, sokiem z cytryny, pieprzem i ewentualnie solą. Zebrać nadmiar tłuszczu. Rozpuścić żelatynę. Odstawić do stężenia.
  3. 3.
    Serek wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku. Ostudzony schab pokroić w plastry (ok 1 cm). Plastry schabu czystego naciąć, tak aby powstała bardzo głęboka kieszeń. Serkiem napełnić kieszonki (łyżeczką bądź szprycą, tak aby postały dekoracyjne rozetki)
  4. 4.
    Ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą, po jednej stronie schab z owocami a po drugiej schab faszerowany serkiem. Udekorować wg własnego uznania owocami i warzywami. Zalać tężejącą galaretą i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Schab w galarecie – dodatkowe informacje

Jak zrobić dobry schab w galarecie? Najważniejsze jest dokładne zawinięcie mięsa w folię. Dzięki temu sok z mięsa pozostanie wewnątrz, co wpływa na smak dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab gotowany w foli
Następny przepis: Schab na dziko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode