Schab Teriyaki

Schab Teriyaki

Schab Teriyaki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie tradycyjne smaki Dalekiego Wschodu. Głównym składnikiem jest schab, który zanurzany jest w aromatycznym sosie teriyaki, składającym się z soi, cukru, wina ryżowego i innych składników. Sos ten, słodko-słony i pełny umami, nadaje mięsu niepowtarzalny smak, a pieczenie sprawia, że staje się ono nieziemsko soczyste. Schab Teriyaki to danie, które z pewnością zachwyci miłośników orientalnych smaków, a przy tym jest łatwe do przygotowania w domowych warunkach. Na pewno spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy i dodatek do rodzinnego obiadu.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu
  • 5 łyżek sosu Teriyaki
  • 2 ząbki czosnku

Schab w sosie teriyaki – jak zrobić?

  1. Mięso najlepiej dzień wcześniej zalewam sosem Teriyaki, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek i przekładam do pojemnika. Plastry schabu smażę na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony aż się pięknie zezłocą, a sos się skarmelizuje (ok. 7 minut). Podaję z ryżem i surówką, opcjonalnie można posypać posiekaną dymką.

Schab Teriyaki – dodatkowe informacje

Sos Teriyaki to świetna szybka marynata do mięs i ryb, które wystarczy upiec lub podsmażyć na patelni grillowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab suszony
Następny przepis: Schab w kolorowym pieprzu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode