Schab Teriyaki
Schab Teriyaki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które łączy w sobie tradycyjne smaki Dalekiego Wschodu. Głównym składnikiem jest schab, który zanurzany jest w aromatycznym sosie teriyaki, składającym się z soi, cukru, wina ryżowego i innych składników. Sos ten, słodko-słony i pełny umami, nadaje mięsu niepowtarzalny smak, a pieczenie sprawia, że staje się ono nieziemsko soczyste. Schab Teriyaki to danie, które z pewnością zachwyci miłośników orientalnych smaków, a przy tym jest łatwe do przygotowania w domowych warunkach. Na pewno spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy i dodatek do rodzinnego obiadu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 kawałki schabu
- 5 łyżek sosu Teriyaki
- 2 ząbki czosnku
Schab w sosie teriyaki – jak zrobić?
- Mięso najlepiej dzień wcześniej zalewam sosem Teriyaki, dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek i przekładam do pojemnika. Plastry schabu smażę na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony aż się pięknie zezłocą, a sos się skarmelizuje (ok. 7 minut). Podaję z ryżem i surówką, opcjonalnie można posypać posiekaną dymką.
Schab Teriyaki – dodatkowe informacje
Sos Teriyaki to świetna szybka marynata do mięs i ryb, które wystarczy upiec lub podsmażyć na patelni grillowej.