Schab środkowy pieczony w folii na kanapki

Schab środkowy pieczony w folii na kanapki

Często gościem na polskim stole jest ze wszech miar smaczny i aromatyczny schab pieczony. Zaprezentowany poniżej przepis na schab środkowy pieczony w folii aluminiowej to sprawdzony sposób na mięsny dodatek do kanapek. Kruche i soczyste mięso, intensywnie pachnące ziołami, doskonale sprawdzi się nie tylko w roli kanapkowej przekąski, ale i jako główny składnik obiadu. Dzięki folii aluminiowej, schab nie tylko utrzymuje swój naturalny aromat, ale i nieco krócej się piecze, a także jest mniej narażony na wysuszenie. To znakomita propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • 600g schabu środkowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z wytłoczonych oliwek

Schab środkowy pieczony w folii na kanapki – jak zrobić?

  1. Schab umyć i oczyścić z błon. Natrzeć przyprawami i nasmarować oliwą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin.
  2. Schab szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 120 minut.

Sposób przygotowania schabu pieczonego w folii aluminiowej.

xxxx – dodatkowe informacje

Tak przygotowany schab można również podać na ciepło do obiadu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie
Następny przepis: Schab środkowy pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode