Schab środkowy pieczony w folii na kanapki
Często gościem na polskim stole jest ze wszech miar smaczny i aromatyczny schab pieczony. Zaprezentowany poniżej przepis na schab środkowy pieczony w folii aluminiowej to sprawdzony sposób na mięsny dodatek do kanapek. Kruche i soczyste mięso, intensywnie pachnące ziołami, doskonale sprawdzi się nie tylko w roli kanapkowej przekąski, ale i jako główny składnik obiadu. Dzięki folii aluminiowej, schab nie tylko utrzymuje swój naturalny aromat, ale i nieco krócej się piecze, a także jest mniej narażony na wysuszenie. To znakomita propozycja dla wszystkich miłośników tradycyjnej polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 600g schabu środkowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki soli
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z wytłoczonych oliwek
Schab środkowy pieczony w folii na kanapki – jak zrobić?
- Schab umyć i oczyścić z błon. Natrzeć przyprawami i nasmarować oliwą. Wstawić do lodówki na około 12 godzin.
- Schab szczelnie zawinąć w folię aluminiową lub rękaw do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez 120 minut.
Sposób przygotowania schabu pieczonego w folii aluminiowej.
xxxx – dodatkowe informacje
Tak przygotowany schab można również podać na ciepło do obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie
Następny przepis: Schab środkowy pieczony