SCHAB PO SZTYGARSKU

SCHAB PO SZTYGARSKU

Schab po sztygarsku to tradycyjna polska potrawa, którą serwowano górnikom, czyli sztygarom, po ciężkiej pracy pod ziemią. Pieczeń sztygarska, znana także jako schab sztygara, to idealna propozycja na obiad rodzinny lub gdy chcemy zaskoczyć gości nietypowym daniem. Głównym składnikiem jest schab, a dodatki, takie jak warzywa czy przyprawy, nadają mu wyrazistego, aromatycznego smaku. Schab po sztygarsku to klasyk polskiego menu i danie, które z pewnością będzie smakować wielbicielom mięsnych przysmaków. Wystarczy kilka składników, aby przekonać się o wyjątkowości tego przepisu.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu lub szynki
  • kawałek śląskiej kiełbasy o długości schabu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka całego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 cebule
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Schab po sztygarsku – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso nacieramy posiekanym lub zgniecionym w moździerzu kminkiem, zgniecionym z solą czosnkiem, pieprzem i papryką. Długim cienkim nożem przebijamy mięso na wylot przez środek, robiąc nacięcie, w które wkładamy kiełbasę, nadziewając nią schab. Oprószamy mięso mąką, wkładamy na rozgrzany tłuszcz do brytfanki lub na patelnię, którą można wsadzić do piekarnika, i obsmażamy z obu stron, lekko rumieniąc. Podlewamy gorącym bulionem, dodajemy pokrojone cebule, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na 1 1/2 godziny, w trakcie pieczenia podlewając mięso kilka razy sosem i w razie potrzeby dodając nieco wody.

Porady – dodatkowe informacje

SCHAB PO SZTYGARSKU wspaniale smakuje z sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: schab po bałkańsku
Następny przepis: Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode