schab po bałkańsku

schab po bałkańsku

Chociaż tytuł może zmylić, dziś przyrządzimy schab po bałkańsku – pyszne, czerwone mięso o bogatych smakach. To tradycyjne danie bałkańskie przygotowane z połączenia szeregu ziół i przypraw z naszym faworytem, mianowicie schabem, który jest marynowany, a następnie pieczony do doskonałości. Kusząco zapachniający i smakujący tak dobrze, jak wygląda, schab po bałkańsku przyciąga smakoszy za każdym razem, kiedy pojawia się na stole. Przygotowując go, przeniesiesz się w atmosferę sielankowych miejsc, gdzie aromatyczne zioła mieszają się z zapachem pieczonych potraw.
Choć keywords są mylące, ryba po bałkańsku to zupełnie inny przepis.

Składniki:

  • Około 700 g schabu bez kości
  • Czerwona papryka
  • 200 g pieczarek
  • Cebula
  • Puszka pomidorów krojonych
  • 3-4 ogórki kiszone
  • Ząbek czosnku
  • Kawałek papryczki chilli
  • 2-3 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Schab po bałkańsku – jak zrobić?

  1. Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie plasterki.

schab po bałkańsku – dodatkowe informacje

Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab po bakońsku
Następny przepis: SCHAB PO SZTYGARSKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode