schab po bałkańsku
Chociaż tytuł może zmylić, dziś przyrządzimy schab po bałkańsku – pyszne, czerwone mięso o bogatych smakach. To tradycyjne danie bałkańskie przygotowane z połączenia szeregu ziół i przypraw z naszym faworytem, mianowicie schabem, który jest marynowany, a następnie pieczony do doskonałości. Kusząco zapachniający i smakujący tak dobrze, jak wygląda, schab po bałkańsku przyciąga smakoszy za każdym razem, kiedy pojawia się na stole. Przygotowując go, przeniesiesz się w atmosferę sielankowych miejsc, gdzie aromatyczne zioła mieszają się z zapachem pieczonych potraw.
Choć keywords są mylące, ryba po bałkańsku to zupełnie inny przepis.
admin
Choć keywords są mylące, ryba po bałkańsku to zupełnie inny przepis.
Składniki:
- Około 700 g schabu bez kości
- Czerwona papryka
- 200 g pieczarek
- Cebula
- Puszka pomidorów krojonych
- 3-4 ogórki kiszone
- Ząbek czosnku
- Kawałek papryczki chilli
- 2-3 łyżki mąki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Schab po bałkańsku – jak zrobić?
- Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. W grubym rondlu rozgrzać trochę oleju i wrzucić mięso, obsmażyć na złoto. Dodać cebulę pokrojoną w piórka, plasterki pieczarek i paprykę pokrojoną w paseczki. Smażyć chwilę (można trochę osolić, żeby warzywa puściły sok), dodać pomidory z puszki, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę czosnek, pieprz i ogórki pokrojone w cienkie plasterki.
schab po bałkańsku – dodatkowe informacje
Podawać z ryżem lub tłuczonymi ziemniakami.