Schab po bakońsku

Schab po bakońsku

Schab po bakońsku to przepis, który łączy w sobie delikatność schabu z soczystością boczku. Jest to danie, które z pewnością zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i tych, którzy oczekują na stole czegoś więcej niż zwykłe kotlety. Połączenie słodkich, pieczonych do złotego koloru schabów z aromatem dojrzewającego boczku tworzy niepowtarzalną kompozycję smaku. Prosty w przygotowaniu, ale zaskakujący różnorodnością nut, schab po bakońsku to doskonałe danie na obiad rodzinny czy spotkanie ze znajomymi. Jego wyrazisty smak będzie dobrze współgrać zarówno z tradycyjnymi dodatkami, jak i bardziej nowoczesnymi propozycjami.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe (około 0,5kg)
  • 1 cebula
  • 150g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • 100g wędzonego boczku
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Schab po bakońsku – jak zrobić?

  • Schab po bakońsku
  • Schab po bakońsku
  • Schab po bakońsku
  • Schab po bakońsku
  • Schab po bakońsku
  • Schab po bakońsku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki (możemy je również obrać). Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w pół krążki. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Boczek (niezbyt tłusty) kroimy w kostkę.
  2. Kotlety schabowe rozbijamy, ale nie za mocno. Oprószamy je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kotlety na rumiano.
  3. Wyjmujemy je, a na patelnię kładziemy cebulę i boczek. Smażymy je razem kilka minut aż cebula się zeszkli, a boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy pieczarki, smażymy razem aż woda z pieczarek odparuję. Wtedy dodajemy słodką paprykę i dokładnie mieszamy.
  4. Do zawartości patelni dodajemy mięso, podlewamy wodą tak, aby zakryła cienką warstwą mięso. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu.
  5. Dodajemy paprykę i pomidora, mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie (ale nie powinna się rozpadać, powinna pozostać jędrna).
  6. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy kilka łyżek wywaru z suszenia mięsa, aby zahartować śmietanę. Wlewamy śmietanę na gotujący wywar i szybko mieszamy, aby się nie zważyła, zagotowujemy. Danie doprawiamy do smaku.

Schab z sosem podajemy z ryżem lub kluseczkami.

Życzę smacznego 😉

Schab po bakońsku – dodatkowe informacje

1) Ilość mąki zależy od tego, ile daliśmy wody do sosu. Być może wystarczy już 2 łyżeczki, a może trzeba będzie dać więcej.

2) Zamiast schabu możemy wykorzystać karkówkę, polędwiczkę czy szynkę wieprzową.

3) Aby danie było jeszcze bardziej kolorowe warto użyć żółtej lub zielonej papryki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab pieczony z warzywami i ziemniakami.
Następny przepis: schab po bałkańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode