Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem to przepis, na który warto zwrócić uwagę. To wariacja na temat klasycznego dania, które idealnie sprawdzi się na rodzinne obiady czy uroczystości. Pięknie prezentujący się i niesamowicie pachnący schab, nafaszerowany aromatycznym czosnkiem i słodką śliwką, to prawdziwa uczta dla zmysłów! Ta wyjątkowa kombinacja smaków zaskoczy niejednego smakosza. Według naszych przepisów, schab ze śliwką jest łatwy do przygotowania, a efekt końcowy na pewno was zachwyci! Zastosowana marynata dodatkowo podkreśla smak mięsa. To danie, które na stałe zagości w twoim kulinarnym repertuarze.

Składniki:

  • Schab ze śliwką:
  • -około 1,5 kg schabu bez kości
  • -ok. 1 szklanka śliwek suszonych (schab ze śliwką będzie najlepszy, jeśli użyjemy owoców niesiarkowanych)
  • -4-5 ząbków czosnku
  • -sól
  • Marynata:
  • -7-8 łyżek oleju słonecznikowego
  • -1 łyżka musztardy francuskiej
  • -1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • -1 łyżka przyprawy do mięs
  • -1 łyżka majeranku
  • -duża szczypta pieprzu

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Schab ze śliwką:

    Schab myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem w środku schabu robimy nacięcie na wylot tzw kieszonkę. Do środka wciskamy śliwki.
  2. Od strony błonki na mięsie robimy nacięcia. Wciskamy w nie, obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku. Schab nacieramy solą.
  3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż się ładnie zrumieni) od czasu do czasu podlewając wytwarzającym się sokiem. Schab ze śliwką gotowy!

Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem – dodatkowe informacje

Zanim zrobisz schab ze śliwką, zaopatrz się w dobrej jakości mięso. Najlepiej kupować schab u sprawdzonego dostawcy. Niemniej ważne są owoce – polecam suszone śliwki domowej roboty, niesiarkowane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab pieczony z warzywami i ziemniakami.
Następny przepis: schab po bałkańsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode