Schab pieczony w mleku
Nie ma nic bardziej domowego niż dobrze przygotowany schab pieczony. Ten przepis na schab pieczony w mleku to prawdziwy klasyk, zapewniający delikatne, soczyste mięso o subtelnym smaku, które doskonale komponuje się z dowolnymi dodatkami. Marynowanie mięsa w mleku jest sprawdzonym trikiem, pozwalającym na uzyskanie miękkości i aromatu, który doceni każdy miłośnik wołowiny. To prawdziwa kwestia smaku, jak również sztuki kulinarnej. Jeśli szukasz idealnego przepisu na schab pieczony, to ten właśnie spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Zachęcam do odkrycia sekretu tego niezwykłego dania.
admin
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 litr mleka 3,2 %
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżka mąki
Schab pieczony w mleku – jak zrobić?
- Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać łyżkę oleju, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Zamarynowany schab wyciągnąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Na patelni na dużym gazie podgrzać olej. Schab obsmażyć na rumiano z każdej strony, ponownie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Mleko podgrzać z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gorącym mlekiem zalać schab (powinien sięgać do 3/4 wysokości mięsa). Tak przygotowane mięso w mleku przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (dolna grzałka) z termoobiegiem. Piec przez 30 minut.
- Po 30 minutach zdjąć pokrywkę i polać wierzch mięsa mlekiem. Piec przez kolejne 30 minut. Mięso wyciągnąć z mleka, zawinąć w folię i ponownie wstawić do wyłączonego, ciepłego piekarnika.
- Na patelni na której obsmażało się mięso, na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Mleko przelać do rondelka i dodać do niego zeszkloną cebulę. Mleko podgrzać na mocnym gazie do lekkiego odparowania.
- W niewielkiej ilości wody rozmieszać mąkę. Wlać do mlecznego sosu, energicznie mieszając trzepaczką. Podgrzać do zagęszczenia się sosu. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Schab podawać z przygotowanym sosem.
Słowa kluczowe: schab w mleku przepis, marynowanie mięsa w mleku, schab pieczony kwestia smaku, schab pieczony w mleku, przepis na schab pieczony, jak upiec schab, schab w mleku
Porady – dodatkowe informacje
Do marynowania schabu można użyć dowolnej, ulubionej kompozycji ziół.
Podczas pieczenia mleko będzie się lekko pienić, należy więc piec schab w naczyniu, w którym mleko sięga do mniej więcej 3/4 wysokości formy.
Jeśli w sosie mlecznym pojawią się grudki należy po przelaniu do rondelka zmiksować go do uzyskania kremowej konsystencji.
Można zrezygnować z zagęszczania sosu mąką, należy jednak odparować go do odpowiedniej gęstości.
Tak przygotowany schab można podawać także na zimno np. do kanapek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab orientalny
Następny przepis: Schab pieczony z warzywami i ziemniakami.