Schab orientalny

Schab orientalny

Schab orientalny to perfekcyjne połączenie tradycji polskiej kuchni z egzotycznymi nutami Orientu. W tym przepisie klasyczny schab zyskuje nowy, niepowtarzalny smak dzięki orientalnym dodatkom, takim jak czosnek, soja czy imbir. Jest to danie, które idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad, ale także podczas rodzinnej uroczystości. Schab orientalny zaskakuje swoją niebanalną kompozycją smaków oraz aromatów, uczyniąc każdy posiłek prawdziwą ucztą. Ta oryginalna propozycja pomaga odkryć zupełnie nowe oblicze klasycznego schabu, zadowalając zarówno miłośników tradycyjnej kuchni, jak i tych poszukujących kulinarnych nowości.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • olej z pestek dyni
  • świeża mięta
  • 2 łyżki smalcu
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki soku z jabłek, nieklarowanego
  • pół szklanki białego wina
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • sezam
  • bazylia
  • dużo mielonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku

Schab orientalny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć natrzeć czosnkiem i olejem. Odstawić do lodówki. Posypać ziołami. Po godzinie wstawić na mały ogień, zalać wodą, sokiem i winem. Dodać smalec. Posypać sezamem, udekorować miętą. Gotować dwie godziny.

Schab orientalny – dodatkowe informacje

Mięta musi być świeża, ale olej można zastąpić olejem sezamowym, albo z pestek winogron. Można dodać nieco maggi dla wzmocnienia smaku. Na końcu sos zagęścić i podawać z ziemniakami oraz jarzynką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab nadziewany kiełbasą
Następny przepis: SCHAB PIECZONY W CEBULI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode