Schab na dziko
Zapraszamy do wypróbowania przepisu Schab na dziko – dania, które pobudzi smakoszy dziczyzny. Tym razem podstawą będzie schab, pełen soczystości element wieprzowiny, który pozwoli zaserwować uczcie nową, niezwykle smakowitą odsłonę. Rozwaga i cierpliwość to dwa kluczowe elementy, które składają się na prawdziwie domowe danie. Za główną inspirację posłużyła nam wołowina na dziko zalewa, jednak przez użycie innego mięsa, przepis zyskał wyjątkowy charakter. Ten schab na dziko to propozycja pełna aromatów i bogactwa smaków, która z pewnością zasługuje na to, by stać się częścią domowego repertuaru kulinarnego.
admin
Składniki:
- Plastry schabu (od 1 do 6-7 sztuk)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- MARYNATA:
- – 3 jaja
- – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 3 łyżeczki majeranku
- – 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- – 3 łyżki keczupu
- – 1 łyżka musztardy
- – 5 łyżek oleju
Schab na dziko – jak zrobić?
- Mięso posypujemy solą i pieprzem. Rozbijamy tłuczkiem.
- Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą, do uzyskania jednolitej masy.
- Do miseczki z marynatą wkładamy mięso. Pozostawiamy marynowany schab w lodówce na całą noc.
- Wyciągamy pojedynczo porcję schabu i smażymy na oleju równomiernie z obu stron. Podawać z czerwonymi buraczkami.
Schab na dziko – dodatkowe informacje
Marynata dodaje schabowi miękkości i aromatu. Jeśli mamy czas, to mięso może marynować się nawet 3 dni, a wtedy danie zyska głębsze walory smakowe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: schab w galarecie na dwa sposoby
Następny przepis: Schab gotowany z sosie pieczeniowym