Schab gotowany z sosie pieczeniowym

Schab gotowany z sosie pieczeniowym

Schab gotowany w sosie pieczeniowym to danie, które przypomina o przysmakach kuchni tradycyjnej. To smakowita propozycja dla miłośników soczystego mięsa o bogatym smaku. Ta przepyszna potrawa to kwintesencja domowego gotowania, które przynosi na myśl rodzinne niedzielne obiady. Schab gotowany w sosie pieczeniowym to danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Głęboki smak schabu idealnie łączy się z aromatem sosu pieczeniowego, tworząc niepowtarzalną kompozycję, której ciężko się oprzeć. To danie, które zasługuje, aby pojawiło się na Twoim stole podczas wyjątkowych okazji lub po prostu, gdy po pracy masz ochotę na coś naprawdę pysznego.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości, w jednym kawałku
  • do nacierania mięsa:
  • 2 łyżeczki czerwonej czubrycy
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty soli
  • 1 ciemny sos pieczeniowy
  • do zalewy:
  • 2 litry wody
  • 1 ciemny sos pieczeniowy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 5-6 ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku

Schab gotowany w sosie pieczeniowym – jak zrobić?

  1. Umyty i osuszony schab nacieramy przyprawami. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wymienione składniki na zalewę mieszamy dokładnie z wodą. Do przygotowanej zalewy wkładamy nasz kawałek schabu. Stawiamy na ogniu i od momentu zagotowania gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia, na noc chowamy do lodówki.
  2. Na drugi dzień garnek z zalewą i naszym schabem stawiamy na ogniu i znowu gotujemy 10 minut od momentu zagotowania. Zdejmujemy z ognia wyjmujemy nasz schab i po ostygnięciu jest gotowy do spożycia.

Schab gotowany w sosie pieczeniowym – dodatkowe informacje

Rada: sos pieczeniowy możemy z powodzeniem zastąpić 2 łyżkami majonezu lub musztardy (najlepiej krem z gorczycy z miodem). Schab będzie miał inny równie pyszny smak i aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab na dziko
Następny przepis: Schab na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode