Schab gotowany w majonezie
Schab gotowany w majonezie to wyjątkowy przepis dla tych, którzy szukają nowatorstwa w kuchni. W skład potrawy wchodzi soczysty schab parzony w aromatycznej zalewie z majonezem, co nadaje mięsu niepowtarzalny smak i sprężystość. Dodatek musztardy podkreśla bogactwo smaku i wprowadza lekki, ostrawy akcent. Przyrządzenie schabu wg tego przepisu to świetny sposób na zaskoczenie gości niecodziennym daniem oraz okazja do cieszenia się wykwintnym aromatem mięsa gotowanego w majonezie. Nie czekaj, przekonaj się jak niezwykłe wrażenia smakowe mogą dostarczyć tak proste składniki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- Zalewa:
- 3 litry zimnej wody
- 100 g soli morskiej
- 1 łyżka zielonego pieprzu ziarnistego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 5 ząbków czosnku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 goździki
- przyprawa do wyrobu domowych wędlin-(pieprz tłuczony, kolendra, majeranek, chili, ziele angielskie mielone, liście laurowe mielone)
Schab gotowany w majonezie – jak zrobić?
- Schab myjemy. W szerokim garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy zimną wodę dodajemy sól, cukier, musztardę, majonez, zioła, liście laurowe, pieprz, goździki, dodajemy czosnek obrany ze skórek, mieszamy wszytko, wkładamy mięso i zagotowujemy.
- Gotujemy mięso w zalewie przez 5 minut pod przykryciem. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy w zalewie na 7 godzin.
Po tym czasie ponownie doprowadzamy mięso z zalewą do wrzenia, gotujemy kolejne 5 minut, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Serwujemy pokrojony na plasterki.
Schab gotowany w majonezie – dodatkowe informacje
W ten sam sposób przygotujesz karczek czy fileta z indyka.