Schab gotowany w foli
Mięso gotowane w folii to sposób przyrządzenia, który zachowuje pełnię smaku i zapachu składników. Nasz przepis na schab gotowany w folii aluminiowej, który można również z powodzeniem wykonać w rękawie, to niezawodny sposób na soczysty i aromatyczny posiłek. Schab, starannie przygotowany i zapakowany w folię spożywczą, staje się prawdziwym rarytasem. To potrawa, która swoją prostotą i uniwersalnością zaskakuje i smakuje na każdym stole. To doskonały wybór, jeśli chcesz przekonać się, jak wyjątkowe potrafi być mięso gotowane w folii. Poczuj esencję smaku dzięki naszemu przepisowi na schab gotowany w folii.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 700 g schabu bez kości
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta chili
- 2 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- folia spożywcza
Schab gotowany w foli – jak zrobić?
- Czosnek i cebulę oczyścić zetrzeć na tarce bądź przepuścić przez praskę.Wymieszać z majonezem , oliwą , solą i pieprzem.
- Schab umyć , osuszyć , natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą-zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na 3-4 godz.
- W garnku zagotować wodę ( 2-3 l. by schab był całkiem zanurzony) z liściem laurowym i zielem angielskim , zmniejszyć ogień , włożyć schab , zakryć przykrywką . Gotować 20 min. Zdjąć z ognia odstawić na godz. ( schab cały czas ma stać w garnku pod przykryciem) Wyjąc z wody , odwinąć z foli , kroić w plastry.
Schab gotowany w foli – dodatkowe informacje
Gotowy schab pasuję za równo na ciepło oprószony serem żółtym z konfiturą z żurawiny, lub po prostu do ziemniaków a także na zimno jako wędlina na kanapki.