Schab gotowany w foli

Schab gotowany w foli

Mięso gotowane w folii to sposób przyrządzenia, który zachowuje pełnię smaku i zapachu składników. Nasz przepis na schab gotowany w folii aluminiowej, który można również z powodzeniem wykonać w rękawie, to niezawodny sposób na soczysty i aromatyczny posiłek. Schab, starannie przygotowany i zapakowany w folię spożywczą, staje się prawdziwym rarytasem. To potrawa, która swoją prostotą i uniwersalnością zaskakuje i smakuje na każdym stole. To doskonały wybór, jeśli chcesz przekonać się, jak wyjątkowe potrafi być mięso gotowane w folii. Poczuj esencję smaku dzięki naszemu przepisowi na schab gotowany w folii.

Składniki:

  • 700 g schabu bez kości
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta chili
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • folia spożywcza

Schab gotowany w foli – jak zrobić?

  1. Czosnek i cebulę oczyścić zetrzeć na tarce bądź przepuścić przez praskę.Wymieszać z majonezem , oliwą , solą i pieprzem.
  2. Schab umyć , osuszyć , natrzeć dokładnie przygotowaną marynatą-zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Odstawić do lodówki na 3-4 godz.
  3. W garnku zagotować wodę ( 2-3 l. by schab był całkiem zanurzony) z liściem laurowym i zielem angielskim , zmniejszyć ogień , włożyć schab , zakryć przykrywką . Gotować 20 min. Zdjąć z ognia odstawić na godz. ( schab cały czas ma stać w garnku pod przykryciem) Wyjąc z wody , odwinąć z foli , kroić w plastry.

Schab gotowany w foli – dodatkowe informacje

Gotowy schab pasuję za równo na ciepło oprószony serem żółtym z konfiturą z żurawiny, lub po prostu do ziemniaków a także na zimno jako wędlina na kanapki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab gajowego
Następny przepis: Schab gotowany w majonezie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode