Schab gajowego

Schab gajowego

Wypróbuj nasz ulubiony przepis na schab gajowego, który jest idealny na rodzinny obiad czy wyjątkową kolację. Jest to tradycyjne danie, którego bogaty smak i aromat przeniesie Cię prosto do serca polskiej kuchni. Schab gajowego to nie tylko kawałek pysznego mięsa, ale przede wszystkim wyrafinowana kompozycja smaku i przypraw. Doskonałe połączenie mięsa i sosu z dodatkami sprawia, że danie to jest nie tylko smaczne, ale również niezapomniane. Czy jest coś lepszego niż domowy schab na obiad? Ten przepis to hołd dla tradycji i możliwość odkrycia na nowo potęgi polskiego schabu.

Składniki:

  • 6 kawałków schabu
  • mały słoik chrzanu z cytryną
  • średnia cebula
  • 6 dużych kawałków wędzonego boczku
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • masło
  • olej

Schab gajowego – jak zrobić?

  1. Schab myjemy i osuszamy. Lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Panierujemy w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
  2. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy.
  3. Boczek rumienimy z obu stron na suchej patelni. Przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy pieczarki z cebulą. W razie potrzeby dodajemy masło. Odparowujemy, doprawiamy.
  4. Na kotletach rozsmarowujemy cienką warstwę chrzanu, układamy boczek oraz pieczarki. Posypujemy natką pietruszki i startym serem. Układamy na blasze i zapiekamy 15 minut w temp. 200 °C. Podajemy z frytkami i surówką.

Schab gajowego – dodatkowe informacje

● Pieczarki możemy zastąpić grzybami leśnymi.
● Do pieczarek i cebuli warto dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta
Następny przepis: Schab gotowany w foli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode