Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta to danie, które przemawia do kubków smakowych na kilka różnych poziomów. Delikatny schab staje się podstawą dla melodyjnej kombinacji smaków – słodko-kwaśnych suszonych pomidorów i słonej, kremowej fety. Ten przepis łączy w sobie nuty typowe dla kuchni śródziemnomorskiej, które razem tworzą niesamowite przysmaki na obiad lub specjalne okazje. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem mięsa, czy szukasz nowych smaków do swojej kuchni, ten przepis na schab z suszonymi pomidorami i fetą z pewnością wywoła zachwyt.

Składniki:

  • ok.1,5 kg schabu w jednym kawałku
  • Marynata: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka Delikatu do mięs, 1/2 łyżki kminku, czosnek granulowany, pieprz, sól do smaku
  • Nadzienie: 1 słoik suszonych pomidorów, 1 opakowanie sera typu feta
  • Dodatkowo: wykałaczki, rękaw foliowy

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta – jak zrobić?

  1. Schab umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć, natrzeć schab z każdej strony marynatą. Mięso przykryć, wynieść do chłodu (lodówki) na kilka godzin.
  2. Pomidory osączyć z zalewy, ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w małe słupki. Schab wyjąć z lodówki, łyżką drewnianą zrobić dziurę na wylot. Napychać na przemian suszonymi pomidorami i serem feta powstałą dziurkę (ściśle) w schabie. Spiąć z jednej i drugiej strony wykałaczkami środek z nadzieniem.
  3. Schab ułożyć w rękawie foliowym, wlać do rękawa kieliszek wody pomieszany z maggą (przyprawa w płynie), spiąć rękaw klipsami. Włożyć mięso do nagrzanego piekarnika do ok. 170-180 stopni i piec przez ok. 1,5 godz. Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby mięso się zrumieniło. Schab kroimy po ostygnięciu (aby się nie kruszył).

xxxx – dodatkowe informacje

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta podajemy z sosem pieczeniowym, ziemniaczkami lub ryżem z warzywami i zestawem surówek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab duszony z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Schab gajowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode