Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach

Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach

Przygotuj się na kulinarną ucztę z naszym przepisem na Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach. Ta klasyczna danie, charakteryzuje się niezwykłym połączeniem smaków – słodycz suszonych śliwek i kwaskowatość żurawiny doskonale komplementuje soczysty schab obsmażony do złotej skórki. Dzięki dodatkowi warzyw, całość prezentuje się niezwykle apetycznie i smakuje jeszcze lepiej. To idealna propozycja na niedzielny obiad czy świąteczny stół. Przepełnione aromatycznymi przyprawami i składnikami najwyższej jakości, danie to z pewnością przyniesie ciepło i satysfakcję każdemu, kto je spróbuje.

Składniki:

  • 1 kilogram schabu
  • 2 łyżki śliwek wędzonych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • marynata staropolska
  • 12 łyżek oleju rzepakowego (8 do marynaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • worek do pieczenia
  • 2 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • por

Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Robimy nacięcie i do środka wkładamy śliwki wraz z żurawiną. Schab nacieramy marynatą wymieszaną z olejem rzepakowym i zmiażdżonym czosnkiem. Wstawiamy na półtorej godziny do lodówki.
  2. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a marchewki i pora w trochę grubsze. Schab obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu do lekko brązowego koloru z obu stron. W worku do pieczenia umieszczamy mięso i warzywa.
  3. Schab pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po upieczeniu potrawę można pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20-30 minut.

Schab faszerowany śliwką i żurawiną w warzywach – dodatkowe informacje

Tłuszcz pozostały z pieczenia można wykorzystać do sosu, a wystarczy tylko by dodać mąkę i śmietanę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab duszony z suszonymi pomidorami
Następny przepis: Schab gajowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode