Schab duszony z cebulą i papryką

Schab duszony z cebulą i papryką

Weźmy pod lupę tradycyjny, sprawdzony przepis, który z pewnością nie raz goszcił na Twoim stole – schab duszony z cebulą i papryką. Jego klasyczne i kochane smaki dostarczą wykwintnej uczty dla kubków smakowych. Schab, jako mięso jest wyjątkowo soczysty, a jednocześnie niezwykle delikatny. Przyprawione ziółkami, duszące się powoli z warstwami aromatycznej cebuli i kwaskowatej papryki, tworzy niepowtarzalną kompozycję. Portretem domowego gotowania jest to pyszne danie o głębokim smaku zapewnimy sobie prawdziwe, kulinarne doznania. Idealne do niedzielnego obiadu, jak i na co dzień. Schab duszony z cebulą i papryką to klasyk, który nigdy nie zawiedzie.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryka lub pół dużej
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • SOS:
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok 50 ml śmietany
  • 30% sok z cytryny do smaku

Schab duszony z cebulą i papryką – jak zrobić?

  1. Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm.
    Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki.
    Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące.
    Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony.
    Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości.
    Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie.
    Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał.
    Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać.

Polecam, bo mięsko jest pyszne 🙂
SMACZNEGO!!!

xxxx – dodatkowe informacje

Można pominąć mąkę do obtoczenia mięsa


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab faszerowany pieczarkami
Następny przepis: Schab duszony z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode