Schab duszony z cebulą i papryką
Weźmy pod lupę tradycyjny, sprawdzony przepis, który z pewnością nie raz goszcił na Twoim stole – schab duszony z cebulą i papryką. Jego klasyczne i kochane smaki dostarczą wykwintnej uczty dla kubków smakowych. Schab, jako mięso jest wyjątkowo soczysty, a jednocześnie niezwykle delikatny. Przyprawione ziółkami, duszące się powoli z warstwami aromatycznej cebuli i kwaskowatej papryki, tworzy niepowtarzalną kompozycję. Portretem domowego gotowania jest to pyszne danie o głębokim smaku zapewnimy sobie prawdziwe, kulinarne doznania. Idealne do niedzielnego obiadu, jak i na co dzień. Schab duszony z cebulą i papryką to klasyk, który nigdy nie zawiedzie.
admin
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała papryka lub pół dużej
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
- SOS:
- pół szklanki zimnej wody
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- ok 50 ml śmietany
- 30% sok z cytryny do smaku
Schab duszony z cebulą i papryką – jak zrobić?
-
Schab pokroić nie cienkie kotlety o grubości ok. 1 cm.
Cebulę pokroić na półplasterki, paprykę na cienkie podłużne kawałki, a czosnek na mniejsze kawałki.
Kotlety ugnieść ręką, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i obtoczyć w mące.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz i smażyć kotlety na rumiany kolor, ok. 3-4 minuty z każdej strony.
Następnie wyspać cebulę, paprykę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, doprawić solą i pieprzem, przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu niecałą godzinę do miękkości.
Po tym czasie mięso wyjąć z patelni oraz wyłowić listki laurowe i ziele angielskie.
Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody oraz wlać śmietanę i całość mieszać, a sos będzie gęstniał.
Mięso z powrotem przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem, posypać siekanym koperkiem lub pietruszką i można podawać.
Polecam, bo mięsko jest pyszne 🙂
SMACZNEGO!!!
xxxx – dodatkowe informacje
Można pominąć mąkę do obtoczenia mięsa
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab faszerowany pieczarkami
Następny przepis: Schab duszony z suszonymi pomidorami