Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku

Przywitajcie swój ulubiony Schab Duszony w Mleku. Tradycyjny przepis, który przekazuje smak domowej kuchni z miłością i troską, którymi tylko nasze babcie potrafiły obdarować. Zapach schabu duszonego w mleku, który unosi się w kuchni, jest niezastąpiony i unikalny. Ta wyjątkowa potrawa jest niezwykle soczysta i delikatna, a mleko nadaje jej niepowtarzalnego, kremowego smaku. Ten przepis na schab duszony w mleku jest prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno zachwyci bliskich podczas niedzielnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Dezynfekujcie ręce, załóżcie fartuchy i przygotujcie się na kulinarną przygodę!

Składniki:

  • ok.1-1,5 kg schabu bez kości
  • 1l mleka 3,2%
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
  • 1-2 jagody jałowca (niekoniecznie)

Schab duszony w mleku – jak zrobić?

  1. Umyte mięso przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na gorącym maśle z olejem. Do garnka wlać mleko, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, gałkę muszkatołową i lekko rozgniecione jagody jałowca. Całość zagotować i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok. 1,5-2h na niedużym ogniu, aż schab będzie miękki.
  2. Wyjąć mięso z garnka, a pozostałe w nim mleko gotować ok. 20min, aż odparuje i zgęstnieje.

Podawać schab polany sosem.

Schab duszony w mleku – dodatkowe informacje

Schab duszony w mleku doskonale smakuje również bez sosu. Jeśli podczas gotowania w mleku zrobią się grudki, należy je przecedzić. Czasami do gotującego mleka dodaję również połówkę niedużej cebuli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab a'la mari
Następny przepis: Schab faszerowany pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode