Schab duszony w mleku
Przywitajcie swój ulubiony Schab Duszony w Mleku. Tradycyjny przepis, który przekazuje smak domowej kuchni z miłością i troską, którymi tylko nasze babcie potrafiły obdarować. Zapach schabu duszonego w mleku, który unosi się w kuchni, jest niezastąpiony i unikalny. Ta wyjątkowa potrawa jest niezwykle soczysta i delikatna, a mleko nadaje jej niepowtarzalnego, kremowego smaku. Ten przepis na schab duszony w mleku jest prosty, a jednocześnie efektowny. Na pewno zachwyci bliskich podczas niedzielnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Dezynfekujcie ręce, załóżcie fartuchy i przygotujcie się na kulinarną przygodę!
admin
Składniki:
- ok.1-1,5 kg schabu bez kości
- 1l mleka 3,2%
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
- 1-2 jagody jałowca (niekoniecznie)
Schab duszony w mleku – jak zrobić?
- Umyte mięso przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na rumiano na gorącym maśle z olejem. Do garnka wlać mleko, dodać przeciśnięte ząbki czosnku, rozmaryn, gałkę muszkatołową i lekko rozgniecione jagody jałowca. Całość zagotować i włożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok. 1,5-2h na niedużym ogniu, aż schab będzie miękki.
- Wyjąć mięso z garnka, a pozostałe w nim mleko gotować ok. 20min, aż odparuje i zgęstnieje.
Podawać schab polany sosem.
Schab duszony w mleku – dodatkowe informacje
Schab duszony w mleku doskonale smakuje również bez sosu. Jeśli podczas gotowania w mleku zrobią się grudki, należy je przecedzić. Czasami do gotującego mleka dodaję również połówkę niedużej cebuli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab a'la mari
Następny przepis: Schab faszerowany pieczarkami