Scaloppine alla Eva
Przepis Scaloppine alla Eva to włoska uczta, dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia. Nazwa tego dania pochodzi od słowa „scaloppine”, które w tradycyjnej kuchni włoskiej oznacza cienko pokrojone plastry mięsa, zazwyczaj wieprzowego lub cielęcego, smażone na patelni. Receptura Scaloppine alla Eva jest wariacją na temat klasycznej potrawy, dodając do niej unikalny sos na bazie tajemniczych składników. To danie łączy w sobie delikatność mięsa z intensywnością i bogactwem smaku sosu, oferując prawdziwe doznania kulinarne. Dostojeństwo tej potrawy przyciąga koneserów smaku do stolika, proszących o dokładkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 30 dag schabu bez kości
- papryka konserwowa
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków żółtego sera
- śmietana 30-proc.
- 1 szkl. bulionu
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- natka do dekoracji
- Panierka:
- mąka
- jajko
- bułka tarta
Scaloppine alla eva – jak zrobić?
- Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 3 plastry. Rozbijamy tłuczkiem przez woreczek foliowy. Oprószamy pieprzem i solą, a następnie panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety na złoty kolor z obu stron.
- Kotlety przekładamy do głębokiego naczynia i układamy na nich pokrojoną paprykę i po dwa plastry szynki i sera.
- Podlewamy bulionem, dodajemy przecier, wlewamy śmietanę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, delikatnie mieszając, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Dekorujemy posiekaną natką.
Scaloppine alla Eva – dodatkowe informacje
Medaliony możemy podawać z ryżem lub makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sangria truskawkowa
Następny przepis: Scallopini z kurczaka a'la Kamala