Scallopini z kurczaka a'la Kamala

Scallopini z kurczaka a’la Kamala

Podróżujcie kulinarne kraje Włoch bez wychodzenia z domu dzięki naszemu przepisowi na Scallopini z kurczaka a’la Kamala. Ten klasyczny włoski przysmak, zazwyczaj przyrządzany z cienkich plasterków cielęcego mięsa, w naszej wersji otrzymał delikatną nutę drobiową. Cieszy się popularnością na całym świecie dzięki swojej kuszącej kombinacji smaków i prostoty przygotowania. Włoskie akcenty doskonale łączą się z soczystym kurczakiem, tworząc danie idealne na nieformalne spotkanie w gronie najbliższych. Składniki, które potrzebujecie, są łatwo dostępne, a proces przygotowania zaskoczy Was swoją prostotą. Czy jesteście gotowi na włoską przygodę w swojej kuchni?

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku, sprasowane lub zgniecione
  • 1/4 kostki masła, zmiękczona
  • 2 (bez skóry) połówki piersi z kurczaka bez kości
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól i zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 pokrojone pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 20 szt, kaparów opcjonalnie lub papryczka jalapeno 2 szt.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki vegety
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub smaku
  • 2 plasterki cytryny
  • 1 gałązka rozmarynu do dekoracji
  • w tym wydaniu z fasolką szparagową (30 dag)
  • porcja na 2 os.

Scallopini z kurczaka a’la kamala – jak zrobić?

  1. Obieramy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości.
  2. Połówki z kurczaka rozkrajamy w środku, by otwierała się jak książka. Następnie rozbijamy z dwóch stron. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, a na koniec obtaczamy w mące.
  3. Następnie rozgrzewamy masło na patelini, dodajemy czosnek i wrzucamy mięso.
  4. Po wyjęciu mięsa, na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulkę w piórka oraz pieczarki.
  5. Dodajemy pomidory, wlewamy wino (zmiennie woda lub bulion) oraz sok z cytryny, a na końcu natkę pietruszki. Dusimy aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje, a wino się zredukuje. Dodajemy kapary bądź papryczki. Doprawiamy vegetą.
  6. Układamy na talerzu, do ozdoby dodajemy plasterki cytryny.

Scallopini z kurczaka a’la Kamala – dodatkowe informacje

Można dodać większą ilość masła. Jako zamiennik zamiast fasolki szparagowej danie można podać z makaronem penne lub dzikim ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Scaloppine alla Eva
Następny przepis: Schab a'la mari

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode