Sarnina pieczona w winie i jałowcu
Zapraszamy do odkrycia przepisu na niezwykle aromatyczną sarninę pieczoną w winie i jałowcu, która urzeka swoim bogatym smakiem i wyjątkowym aromatem. Jest to doskonały wybór na elegancki obiad czy uroczystą kolację, który z pewnością zaskoczy i zadowoli podniebienia gości. Sarnina pieczona, dzięki zastosowaniu wyselekcjonowanego wina i aromatycznego jałowca, zyskuje głębię smaku, delikatność i niepowtarzalną nutę dziczyzny. To przepis, który za każdym razem gwarantuje doskonały rezultat – soczyste mięso pełne smaku, które doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Spróbuj tego wyjątkowego przepisu i poczuj niezwykły aromat sarniny pieczonej!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika, sarny, jelenia (u mnie sarna)
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 3 ząbki czosnku
- łyżka suszonego cząbru
- 1/2 łyżki suszonego majeranku
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 3-4 łyżki oleju
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Sarnina pieczona w winie i jałowcu – jak zrobić?
- Dzień wcześniej mięso myjemy, nacieramy przyprawami, ziołami, solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem okładamy plasterkami cebuli, polewamy winem. Przechowujemy przez 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy mięso na godzinę przed pieczeniem.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy łyżkę masła i obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, następnie pieczemy około godziny w 200 stopniach w piekarniku. Do pieczenia dodajemy wino z zaprawy.
Sarnina pieczona w winie i jałowcu – dodatkowe informacje
Dziczyzna powinna być lekko krwista, natomiast ja wolałam ją przygotować jako dobrze upieczoną 😉 jeśli chcemy różowe mięso, skracamy czas pieczenia do max. 40 min.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sangria truskawkowa
Następny przepis: Scallopini z kurczaka a'la Kamala